© Meyer Burger

Populair in Duitsland: stroom opwekken met ‘zonnebalkons’

Populair in Duitsland: stroom opwekken met ‘zonnebalkons’

24 april - 14:20

In Duitsland installeren steeds meer mensen zonnepanelen, niet op hun dak, maar op hun balkon. In totaal zijn er de laatste jaren al meer dan 400.000 systemen geplaatst. 

Zonnebalkons bestaan in feite uit slechts één of twee panelen en een montagestructuur. De panelen worden verbonden met een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom, zodat de opgewekte elektriciteit kan worden gebruikt in huis. Hoewel de energieopbrengst relatief klein is, kunnen gebruikers ze zelf installeren en kosten ze veel minder dan een dakstructuur.

Vooral in Duitsland zijn zonnebalkons populair. Alleen al tijdens het eerste kwartaal van 2024 zijn er meer dan 50.000 installaties geplaatst. Dat bericht Euronews. Volgens een expert waar Euronews mee sprak, zijn er in Duitsland al voor zo’n 200 megawatt aan zonnebalkons geplaatst. Op daken is de totale geïnstalleerde capaciteit in het land 80 keer zo groot, maar er zijn een aantal redenen dat zonnebalkons aan populariteit winnen.

Waarom zijn ze populair?

Ten eerste maken zonnebalkons het voor meer mensen mogelijk om zonne-energie op te wekken. Zonnebalkons kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door mensen die huren. Ook bij huizen die als erfgoed beschermd zijn of die niet genoeg zonlicht krijgen, bieden zonnebalkons een oplossing. Ook in appartementen die geen toegang hebben tot een dak kunnen dergelijke panelen geïnstalleerd worden. 

De Duitse overheid heeft het gebruik van zonnebalkons gestimuleerd door bijvoorbeeld feed-in tarieven in te voeren, waarbij mensen een vaste prijs krijgen voor elke eenheid elektriciteit die ze aan het net leveren. De overheid heeft ook stappen ondernomen om de bureaucratische rompslomp rondom zonne-energie-installaties te verminderen. Op regionaal niveau worden ten slotte subsidies aangeboden om de kosten van zonnebalkons te helpen dekken. 

Lees meer over energie en abonneer je op onze nieuwsbrief.