Amazon start ook eigen Internet of Things-platform

Amazon start ook eigen Internet of Things-platform

09-10-2015 08:04 Laatste update: 27-04-2018 20:30

De strijd rond 'internet of things' barst los. Na Google, IBM, Samsung, Microsoft en Apple komt Amazon ook met een eigen IoT-platform.

Amazon lanceert zijn AWS Internet of Things-platform, dat data van 'dingen' die via de cloud zijn verbonden moet verwerken en analyseren. Op zich niks nieuws want grote jongens als Samsung, Google en Apple hebben de laatste jaren ook IoT-platformen aangekondigd. In tegenstelling tot Amazon lijken deze platformen meer gericht op het verbinden van allerlei consumentenapparaten, in huis of je auto.

Vooral voor bedrijven

Amazon lijkt zich echter meer toe te spitsen op de professionele markt, waarbij het platform fabrieken, sensornetwerken, vliegtuigmotoren, auto's en soortgelijke 'dingen' in de breedste zin van het woord gaan verbinden om de data te verwerken. Amazon zal eerder met Microsoft en IBM concurreren die ook hun eigen IoT-clouds introduceerden.

Tijdens de Invent-conferentie gaf de Nederlandse CTO van Amazon, Werner Volgels, samen met BMW en tractorfabrikant John Deere voorbeelden van het nieuwe platform. BMW gaat het gebruiken om de ritten van klanten te tracken en om de veiligheid van de auto te vergroten en John Deer zet de techniek in om het planten van een gewas van het totale veld tot en met individuele zaadjes in kaart te brengen.

Zeepjes en Philips

Vogels gaf ook een heel simpel voorbeeld. De zeepdispensers in de toiletten op de conferentie seinden constant het zeepgebruik door zodat personeel op tijd gewaarschuwd werd om ze bij te vullen.

Philips meldde vrijdagochtend dat het met zijn digitale zorgoplossingen ook met Amazons IoT-netwerk gaat samenwerken. Medische apparaten en sensoren zouden aan het Amazon-platform worden gekoppeld.

Protocollen

Eén ding is duidelijk. De strijd om het Internet of Everything-platform van de toekomst is in volle gang en vraag is wie het uiteindelijk zal winnen. Hopelijk kiezen de verschillende partijen in de toekomst voor protocollen die onderling ook met elkaar kunnen communiceren want anders is het hek van de dam.