Bespied-ons-niet: wat Plasterk kan doen tegen internetspionage

Bespied-ons-niet: wat Plasterk kan doen tegen internetspionage

04-12-2013 09:38 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Op Bespied-ons-niet.nl staan de maatregelen die nodig zijn om spionage van gewone burgers door geheime diensten tegen te gaan.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is de site Bespied-ons-niet.nl gestart. Daarop staat een lijst maatregelen die nodig zijn om burgers te beschermen tegen spionerende geheime diensten. BoF heeft dit dinsdag in een gesprek met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) geëist. Zo moeten de geheime diensten in Nederland aan banden worden gelegd, om te garanderen dat Nederland zich niet schuldig maakt aan NSA-achtige praktijken.

De plannen om ongericht internetverkeer te kunnen tappen moeten worden ingetrokken. Verder moet de regering onderzoek laten doen naar de schaal van spionage. Potentiële doelwitten als de AMS-IX, chipsproducent NXP en telecomprovider KPN moeten worden onderzocht op bedrijfsspionage en hierover moet worden gerapporteerd. Ook moet de regering het gebruik van beveiligingstechnologie bevorderen, via campagnes en financiële steun.

"Het is de verantwoordelijkheid van onze regering om de rechten van onverdachte Nederlanders te beschermen tegen spionerende diensten. Alleen een krachtig optreden helpt nog om spionage van deze omvang terug te draaien", aldus Bits of Freedom. Intussen startte weblog Geenstijl dinsdag ook een campagne om het onderwerp hoger op de politieke agenda te krijgen. "Ongericht tappen moet stoppen, en politici moeten met hun bemoeizuchtige poten van onze grondrechten afblijven."

Maar uit een peiling door Maurice de Hond bleek dit weekend dat de meerderheid van de Nederlanders zich er al braaf bij heeft neergelegd dat privacy niet meer bestaat. Liefst 75 procent van de Nederlanders vindt dat. Met de stelling "als je niets verkeerds doet, is het ook niet erg als ze alles van je weten" was 39 procent het eens. Tja.