Bright beoordeelt: streaming muziekdiensten

Bright beoordeelt: streaming muziekdiensten

06-02-2014 19:15 Laatste update: 28-04-2018 07:51

We zetten zes muziekdiensten op een rij en delen rapportcijfers uit. Het niveau is hoog.

Lees ook Bright beoordeelt: film- en videodiensten

Digitale diensten hebben er vorig jaar voor gezorgd dat de Nederlandse muziekindustrie weer winst maakte. Fysieke dragers van muziek zoals cd's worden niet meer goed verkocht, maar streamingsdiensten als Spotify en Deezer maken die terugval goed. Het was sinds 12 jaar dat Nederlandse platenmaatschappijen winst maakten.

Nu digitaal luisteren terrein wint en er steeds nieuwe diensten bij komen, is het een goed moment om de balans op te maken. Dat doen we aan de hand van de vier criteria: aanbod, prijs, gebruikersgemak en kwaliteit.

Spotify

Een van de populairste en meest uitgebreide muziekdiensten van dit moment is Spotify. Het Zweedse bedrijf biedt in Nederland meer dan 20 miljoen nummers aan om te streamen. Je kunt onbeperkt gratis muziek luisteren met reclame of een premium-account nemen voor tien euro per maand. Daarmee luister je zonder reclame en kun je ook op draagbare apparaten muziek luisteren (dat kan in de gratis versie alleen door te shufflen).

Met Spotify kun je offline afspeellijsten naar je smartphone downloaden, zodat onderweg luisteren geen extra mb's kost. Er is een maximum van 3.333 nummers. Spotify herkent je eigen mp3's in je bibliotheek, zodat je liedjes uit eigen beheer kunt luisteren. Je krijgt op de desktop ook extra apps van externe partijen, van muziekblad Oor tot Pitchfork. Handig voor aanbevelingen, al heeft Spotify daar sinds kort ook een goed eigen onderdeel voor.

Spotify is erg gebruiksvriendelijk, dankzij een goede zoekfunctie, sociale integratie, apps én omdat je de dienst met zowat ieder apparaat kunt gebruiken. Muziek wordt standaard in 160 kbps gestreamd. Premium-gebruikers kunnen via voorkeuren 320 kbps instellen.

Rapportcijfer Spotify: 9

Deezer

Deezer lijkt in meerdere opzichten op Spotify. Zo zien de menu’s er nagenoeg hetzelfde uit. Deezer heeft in Nederland ongeveer 30 miljoen nummers tot zijn beschikking. Er zijn drie soorten abonnementen. Gratis luister je een jaar lang onbeperkt met reclame, daarna twee uur per maand. Voor vijf euro heb je een premium account waarmee je alleen via web kunt luisteren, onbeperkt en zonder reclame. Wil je dat ook op je smartphone, dan betaal je tien euro per maand voor premium+. Beide premium-abonnementen kun je 15 dagen gratis proberen.

Eigen mp3’s luisteren kan, maar die moet je zelf uploaden. Wel vervelend in Deezer is dat ieder nummer helemaal moet bufferen. Je kunt dus niet die ene saaie intro overslaan als de rest nog niet is ingeladen. Verder heeft ook Deezer veel apps en platformen waar hij op werkt. Streamkwaliteit is standaard 160 kbps en 320 kbps voor Premium+ leden.

Rapportcijfer Deezer: 8

Rdio

Een muziekspeler van de oprichters van Skype en Kazaa. Rdio biedt ongeveer evenveel nummers aan als Spotify: rond de 20 miljoen. Je kunt elke maand gedurende een half jaar een beperkt aantal streams beluisteren zonder reclame. Na zes maanden moet je lappen. Rdio biedt verder een web-abonnement aan voor vijf euro per maand en een onbeperkt abonnement, waarmee je zowel web als mobiel kunt streamen. Met een onbeperkt familie abonnement krijg je twee onbeperkt abonnementen voor 18 euro.

Eigen, locale mp3's luisteren kan niet. Uiterlijk maakt Rdio gebruik van veel wit, wat de interface lekker fris maakt. Ook Rdio is samen met veel apparatuur en apps te gebruiken. Rdio doet al jaren geheimzinnig over bitrates. Op blogs en fora lijken luisteraars het erover eens dat de dienst voor iedereen muziek biedt à 192 kbps.

Rapportcijfer Rdio: 7

Google Play Music

Het aanbod van Googles muziekdienst ligt rond de 18 miljoen nummers. Google Play Music houdt het simpel: je kan een maand gratis proberen (moet je wel alvast je creditcardgegevens invoeren), daarna betaal je tien euro per maand en kun je onbeperkt streamen via desktop en mobiel. Daarnaast kun je kiezen om nooit te betalen met de standaardversie. Dan heb je geen toegang tot de volledige collectie van Google Play Music, maar luister je alleen muziek uit eigen beheer.

Je kunt tot 20 duizend eigen muziek aan Google Play Music toevoegen. Wanneer je een album koopt via de dienst, komt die eveneens vanzelf in je bibliotheek te staan. De bitrate van muziek loopt, afhankelijk van je verbinding, vanzelf op tot 320 kbps.

Rapportcijfer Google Play Music: 8

Sony Music Unlimited

Sony's Music Unlimited heeft inmiddels een Nederlands aanbod van rond de 18 miljoen nummers. Als gast kun je alleen 30 seconde previews horen. Het goedkoopste abonnement heet Access en biedt voor vijf euro toegang tot een maand onbeperkt streamen via desktop en PS3 of PS4. Maak er tien euro per maand van en je hebt ook op mobiele apparaten toegang. Evenals op Sony bluray- en dvdspelers, PlayStation Portable en Vita en Sony Brava televisies.

De webversie van Music Unlimited ziet er kriegelig en ouderwets uit, op andere apparaten is de interface een stuk mooier. Offline kun je duizend nummers cachen. Sony streamt op 320 kbps.

Rapportcijfer Sony Music Unlimited: 7



Xbox Music

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Xbox Music niet alleen te gebruiken met Xbox. Streamen kan via Windows 8, een webbrowser of smartphone en tablet. Xbox Music heeft ongeveer 30 miljoen nummers in de collectie. Zonder abonnement kun je een maand gratis proefluisteren met een beperking van tien uur en reclames.

Voor tien euro in de maand ben je in het bezit van een Xbox Music Pass (of voor honderd euro per jaar). Daarmee ben je van het limiet en de reclames af en kun je ook via mobiele apparaten luisteren, zowel online als offline. Xbox bezitters krijgen daarnaast toegang tot 70 duizend videoclips. Je moet dan wel al een Gold abonnement hebben, waarvoor je al 60 euro per jaar betaalt. Raar. De interface van Xbox Music ziet er gelikt uit en past in het Windows 8 plaatje. Het is wel een beetje schoonheid over handigheid, want browsen is behoorlijk wennen. De streamkwaliteit is 192 kbps.
Rapportcijfer: 7

Conclusie:

In tegenstelling tot de videodiensten in Nederland, zijn de muziekdiensten allemaal vrij gelijkwaardig in kwaliteit. Met al die miljoenen beschikbare nummers mis je weinig meer, al kun je het beste enkele services uittesten om te kijken welke het beste bij jouw wensen aansluit. Qua abonnementsvormen komt het aanbod eveneens overeen. Voor een totaalpakket van limietloos en reclameloos streamen op al je devices betaal je een tientje in de maand.

Toch staat Spotify met een 9 boven de rest. De gebruiksvriendelijke interface, de mogelijkheid de service te linken met legio apparaten en de tegemoetkoming voor gratis gebruikers is prijzenswaardig. Dat gezegd hebbende, worden de Zweden nu wel op de hielen gezeten door Deezer en Google Play Music. En wie weet schopt Beats Music het hele streaminglandschap in Nederland in de war bij release.

Screenshots: Tonie van Ringelestijn


Lees ook:

Bright beoordeelt: film- en videodiensten in Nederland

'There's no limit', maakt Spotify nu bekend

Radiohead-zanger haalt uit naar Spotify