Buma rekent geld voor embedden van muziekvideo's

Buma rekent geld voor embedden van muziekvideo's
2 oktober 2009 om 12:14
Laatste update: 29 april 2018 om 08:37

Gisteren publiceerde Buma/Stemra de nieuwe tarieven voor 2009. Muziekvideo's embedden op je blog kost € 130 per filmpje.

'Wij zijn dan ook verheugd mee te delen dat wij per 1 januari 2010 nieuwe digitale licenties introduceren voor zowel nieuwe als bestaande vormen van digitaal muziekgebruik', luidde de inleiding van het stuk wat BUMA/Stemra gisteren publiceerde over de nieuwe tarieven. Dat de blogwereld en het twitteruniversum minder verheugd waren, is logisch: zes muziekvideo's embedden kost 130 euro en per 30 video's word je geacht 650 euro te betalen aan BUMA/Stemra.

De nieuwe tarieven roepen wel wat interessante vragen op. Want hoe gaat een sociaal netwerk zoals Hyves met dit besluit om? Gaan ze het embedden van muziekvideo's op profielen verbieden, of hebben ze een deal kunnen sluiten met de auteursrechtenorganisatie? Zoals VPRO's 3voor12 ook al aangaf, word je als blogger misschien wel gedwongen om een account bij web-log.nl of blogger.com aan te maken in plaats van een persoonlijk blog.

Matthijs Bobeldijk, business development manager van Buma/Stemra, zegt dat 'in de praktijk kleine blogs niet onze prioriteit zullen hebben.' Dat is misschien goed nieuws. Maar vooral nog onduidelijk, want wat is 'klein' precies?

Dat de tariefregeling vaag is, dat zegt ook Frank Mulder, die op zijn blog Freakenstein uitlegt dat het zeer ingewikkeld is om een embedded video van een stream of download te onderscheiden. Bovendien kan het technisch nog een hele uitdaging zijn alles te meten, zegt Ellen van den Berg (voormalig head-of-products van Hyves) in de comments op een ander blog.

Een petitie met de titel 'Buma Stemra laat de Bloggers met rust' is inmiddels ook al door ruim 700 mensen virtueel ondertekend. Ook de stichting Bits of Freedom, die zich inzet voor digitale burgerrechten in NL, is bezig met een 'open' brief aan BUMA/Stemra.

Update: De petitie is inmiddels getekend door ruim 3.900 mensen getekend en de CDA heeft kamervragen gesteld over de kwestie.

Lees meer over:

Deel via