De iPhone revolutie
Met de iPhone claimt Apple een revolutie teweeg te brengen in mobiel telefoneren.
De iPhone lijkt mij de eerste écht bruikbare mobiele zakcomputer. Aan de geanimeerde iPhone demo's op de Apple site kan je dat in de eerste instantie niet echt afzien. Je ziet daar de iPhone met zijn fraaie interface in een mooi vormgegeven jasje, een geweldig 3,5 inch touchscreen met 160 ppi, een 2,1 megapixel camera en een reeks leuke features. De iPhone is een widescreen iPod, een mobiele telefoon en een internetcommunicator in één. Als je het zo bekijkt dan is er niets nieuws aan de horizon.
<font size="1">Een hele prettige interface.</font>
Vrijwel alle concurrenten bieden soortgelijke mogelijkheden (en meer) en dat al geruime tijd. Neem bijvoorbeeld de Nokia N95. Vijf megapixel camera, upload naar Flickr, GPS, een soort Google Maps, HSDPA en wifi, muziek-, video- en foto speler en noem maar op. Een hele reeks features waar de iPhone in de verste verte niet aan kan tippen.
Nokia zegt over de N95: 'It's what computers have become.' Ik hoop het van harte niet want dan is de kans klein dat ik de vele mogelijkheden van de zakcomputer ooit zal gebruiken. Hoewel ik de N95 nog niet in handen heb gehad zal de interface grotendeels gebaseerd zijn op de N93 en de N73 waar ik wel mee heb mogen spelen. De N93 is een veel te groot apparaat en beiden hebben een complexe interface. Ik wil aan de slag en niet een vrij weekend nemen om door een handleiding te waden en de haren uit mijn hoofd trekken om een foto naar Flickr te uploaden. En dat ligt niet alleen aan mijn beperkte kunnen. Geen één van de handvol journalisten lukten het tijdens een workshop in Portugal onder begeleiding van Nokia om zonder hulp een foto naar Flickr te uploaden. En dat is precies waar de iPhone zich in zal onderscheiden.
<font size="1">Inzoomen? Gewoon met je vingers 'pinchen'.</font>
Dat zie je meteen als je de keynote bekijkt waar Steve Jobs de iPhone demonstreert. De iPhone draait onder MacOS X inclusief alle toeters en bellen van het besturingssysteem. Werk je met een Mac dan is de drempel naar de iPhone bijna nul, omdat deze vrijwel hetzelfde is. Het geldt eigenlijk ook voor de PC gebruiker. De iPhone heeft namelijk een echte computerinterface en deze is minimalistisch zoals we van Apple gewend zijn. Het adresboek, de agenda, het mailprogramma en de webbrowser zijn vrijwel identiek aan die van je desktop. Daar heb je al van geleerd hoe die te gebruiken dus de handleiding kan in de kast blijven. De demonstratie van de iPhone gaf mij meteen het gevoel dat je een zakversie van je computer mee op stap neemt.
Je hoeft ook niet te pielen met joystickjes en knopjes om te navigeren. Er zit slechts één homeknop op de iPhone die je naar het hoofdmenu brengt. Via een touchscreen navigeer je. Glij met je vinger over het scherm en hij ontgrendelt de telefoon, een iPod artiestenlijst rolt voorbij over het scherm als je deze een zwiep geeft en door dubbelklikken of met je vingers zachtjes een foto of een tekst op een webpagina te knijpen zoom je in. Dit zijn uiterst natuurlijke en menselijke gebaren die nauwelijks een leercurve vergen.
<font size="1">SMS-en a la iChat.</font>
De touchscreen lost bovendien meteen het probleem op van beperkte ruimte omdat je schermgrootte niet hoeft op te offeren aan een fysiek toetsenbord. Bij de concurrenten is het meestal een compromis; een apart toetsenbord met een groot scherm maakt het apparaat lomp of het scherm is te klein. En als dat het niet is, zoals op de meeste PDA's, dan moet je een enigszins onhandige styluspen gebruiken die je ook nog eens makkelijk kwijt raakt. Je vingers vormen nog altijd de meest accurate stylus die je hopelijk alle tien nog hebt.
Maar niet alleen de bekendheid met een computerinterface en een intuitieve touchscreen zullen de iPhone zo gebruiksvriendelijk maken. Ja, de iPhone kan rich html mail aan, volledige webpagina's verticaal en horizontaal tonen en heeft Google Maps geintegreerd. Prachtige features maar de revolutie zit hem in de minimalistische details. Tik je een telefoonnummer in dat te langer is dan de breedte van het scherm dan verkleinen de letters automatisch. Ontvang je een email met een telefoonnummer in de tekst dan dubbelklik je dat nummer en de iPhone belt. Een SMS 'conversatie' ziet eruit als een chronologische conversatie. Met Visual Voicemail kies je welk bericht je als eerste wil horen en hoef je niet langer de hele waslijst af te luisteren voordat je aan dat ene belangrijke bericht toekomt. Dit zijn slechts een paar van de vele kleine details die wat mij betreft de iPhone revolutionair maken. Revolutionair omdat het deze zakcomputer echt bruikbaar maakt.
<font size="1">Kies welke voicemail je wilt beluisteren.</font>
De iPhone kent ook zwakke kanten. Een 2,1 megapixel camera is voor ons Europeanen niet van deze tijd. Dat heeft met de Amerikaanse markt te maken die in megapixels achterlopen op Europa, zoals wij achterlopen op Korea en Japan. Hetzelfde geldt voor beperkte ondersteuning van 3G mobiele netwerken. De eerste generatie iPhone beperkt zich tot EDGE en ondersteunt geen UMTS of HSDPA. Steve noemde wel tussen neus en lippen door dat het er wel aan zit te komen. Stop er dan meteen ook een GPS in zodat we foto's kunnen geotaggen. Net zoals de iPod kan je de batterijen zelf niet vervangen of het geheugen uitbreiden. Zo zijn er nog wel een reeks tekortkomingen op te noemen maar voor een eerste generatie ben ik onder de indruk.
Ik maak me nu wel al zorgen over het scherm. Ik draag mijn huidige mobiel los in de broekzak, gebruik hem dikwijls in een stoffige en vettige werkplaats met alle gevolgen van dien. Gezien de prijs van de iPhone zal ik die gewoonte moeten aanpassen en toch een beschermend jasje voor dat ding moeten kopen.
Hoewel ik het verwachtte, is het toch teleurstellend dat wij in Europa nog een klein jaar moeten wachten voordat de iPhone beschikbaar komt. Wat dat betreft was de keynote een downer, maar de Apple TV die in september werd aangekondigd is in februari beschikbaar. Lijkt me leuk als ik volgend jaar met de iPhone via wifi bij vrienden thuis op hun Apple TV met slechts één druk op het touchscreen zonder een handleiding te lezen de laatste Uitpakparty van de iPhone op hun televisie kan tonen. iPhone: 'It's what computers should be.'