De paniek op Bitcoin-beurs MtGox was overdreven

De paniek op Bitcoin-beurs MtGox was overdreven

17-02-2014 19:24 Laatste update: 28-04-2018 07:20

De waarde van Bitcoin crashte hard na problemen bij de grote beurs MtGox. Maar de totale paniek was onterecht.

Een reeks slecht nieuws, een bug en zware server-aanvallen deed de waarde van Bitcoin de laatste 10 dagen enorm kelderen. Nou ja, vooral op Bitcoinbeurs MtGox en minder op de andere beurzen. Waarom die paniek onder Mt.Gox-gebruikers? Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis van de cryptovaluta.

Ik volg Bitcoin sinds 2011, toen ik een paar bitcoins heb gekocht als experiment. Ik was en ben nog steeds benieuwd of Bitcoin een 'disruptive technology' is. Eentje die conventionele geldstromen op zijn kop gaat zetten. Ik heb sindsdien de ups en downs van de cryptovaluta meegemaakt.

Op de radar en weer weg

In 2011 kwam Bitcoin uit het niets op de radar van de media, omdat de virtuele bits-en-bytes opeens een waarde kregen toegekend die opliep tot 30 dollar. Het regende toen nieuwskoppen. Onder meer over dat het een pyramidespel zou zijn. Een hack van de grootste Bitcoin-beurs MtGox deed vervolgens de koers kelderen naar een waarde van een paar dollar. Toen hagelde het nieuwskoppen van 'Zie je nou wel, het was toch tulpenmanie', en hup, Bitcoin was van het mediatoneel verdwenen.

Bijna twee jaar later, begin 2013, herhaalde dit spektakel zich weer. Maar dit keer op een nog grotere schaal. Bitcoin steeg naar een ongekende hoogte van 250 dollar. Wederom was het beurs MtGox die de prijs deed kelderen, omdat de servers van de beurs de vele ddos-aanvallen niet konden verwerken, waardoor gebruikers niet meer konden handelen. En wederom zagen we dezelfde nieuwskoppen als voorheen. Bitcoin zou dood zijn. Alleen bleek de cryptovaluta ook dit scenario te overleven.

Hoogtepunt en nieuwe beurzen

In oktober 2013 explodeerde de koers, ondanks een dieptepunt als gevolg van de bekendmaking dat de FBI de ondergrondse marktplaats Silk Road had opgerold. In de maanden die volgde bereikte Bitcoin op MtGox heel eventjes een koers van ruim 1200 dollar. Ondertussen was MtGox allang niet meer de enige Bitcoinbeurs waar de cryptovaluta verhandeld kon worden. Bitstamp, BTC-e en BTC China waren geduchte concurrenten van MtGox geworden.

Het merkwaardige was echter dat de prijzen op MtGox altijd bijna 100 dollar of meer hoger lagen als de koersen op bijvoorbeeld Bitstamp en BTC-e. Een van de redenen zou zijn dat het maanden kon duren om je euro’s of dollars van de MtGox-rekening naar je eigen rekening over te maken. Hoe dan ook, de MtGox-koers was altijd hoger dan die bij andere beurzen.

Uniek: MtGox veel lager dan de rest

Nu is echter precies het tegenovergestelde aan de hand. Na een bug in de bitcoin-portemonnees van de beurzen en gigantische serveraanvallen is de Bitcoin-koers fors lager dan een paar weken geleden. Dit keer met name bij MtGox. Die was een week of twee geleden tussen de 900 tot 100 dollar, terwijl de koers op Bitstamp en dergelijke ergens tussen de 800 en de 900 schommelde. De koers op MtGox bereikte zondag een dieptepunt van 220 dollar.

Dat terwijl koers op Bitstamp, BTC-e en andere grote beurzen vrij stabiel bleef tussen 600 en 650 dollar. Deze discrepantie hebben we nog nooit eerder gezien. Als MtGox omhoog of omlaag ging, dan volgden de andere beurzen relatief.

Ik sla de technische uitleg over de bug in de portemonnees van de beurzen even over, maar waar het op neerkomt is dat MtGox, Bitstamp en BTC-e vanwege de bug tijdelijk bitcoin-transacties moesten stoppen. Kortom, je kon nog wel handelen op de beurzen, maar je kon zoals ik geen Bitcoins van de beurs naar je eigen bitcoin-portomonnee sturen. Bitstamp en BTC-e hebben intussen Bitcoin-transacties weer geactiveerd, maar MtGox nog niet.

Blinde paniek

Het veroorzaakte grote paniek onder de MtGox-gebruikers. Veel mensen zijn kennelijk bang dat MtGox er onderdoor gaat en dat ze naar hun Bitcoins kunnen fluiten. Dus zetten ze massaal hun Bitcoins om naar fiatgeld. Dat slaat echter nergens op. Als MtGox op springen staat dan maakt het niks uit of ik bitcoins of dollars op hun rekening heb staan. Dan kan ik daar in beide gevallen naar fluiten.

Ik heb een paar bitcoins op MtGox en ik laat die lekker voor wat het is. Met een beetje mazzel lost MtGox deze week het portemonnee-probleem op. Het bedrijf heeft dat al aangekondigd. Dan heb ik weer toegang tot die paar Bitcoins, die nu op MtGox de helft van de waarde elders zijn. Die kan ik dan met een druk van de knop bijvoorbeeld naar Bitstamp sturen.

Dat is juist de kracht van Bitcoin: het snel uitwisselen of betalen a la email, zonder noemenswaardige transactiekosten. Oh, sinds ik begon aan schrijven van dit artikel is de waarde alweer bijna 80 dollar toegenomen. De enorme paniek van de afgelopen dagen was waarschijnlijk onnodig.

Krijgt Nederland zijn eerste Bitcoin-beurs?

Zo werkt de eerste Bitcoin-pinautomaat van Nederland