Diaspora lanceert ruw platform

Diaspora lanceert ruw platform
17 september 2010 om 06:55
Laatste update: 29 april 2018 om 03:29

Het open-source alternatief voor Facebook is live. Stabiel is het niet, maar iedereen kan helpen sleutelen tot oktober.

In oktober moet het platform klaar zijn om in 'Alpha' te gaan, zeggen de vier jonge programmeurs uit New York. Hun project, Diaspora, startten zij afgelopen zomer en heeft sindsdien veel aandacht gekregen. Iedereen schreef erover. En niet voor niets, want binnen een maand hadden de vier studenten ruim 200.000 dollar aan startgeld bij elkaar. Zelfs Marc Zuckerberg, de directeur van Facebook, gaf toe geld te hebben gedoneerd via het platform Kickstarter.

Het idee achter het platform is om een open-source alternatief voor Facebook te maken. Een nieuw sociaal netwerk, met de functies die Facebook ook heeft, waar informatie van jou blijft. De timing van het idee is perfect, want veel mensen maken zich terecht zorgen over de manier waarop Facebook omgaat met privacy.

Bovendien kan iedereen zelf een Diaspora Node installeren op een eigen server. Hetzelfde principe als WordPress, maar dan zijn alle 'nodes' wel met elkaar verbonden, zodat het niet uitmaakt op welke server je vrienden een account hebben.

Dat idee, is nu een stapje verder. Deze week is namelijk de Developers Release van Diaspora beschikbaar gesteld. Dat betekent dat, als je een eigen server hebt, je een eerste versie van Diaspora kunt installeren. Je kunt foto's uploaden, vrienden toevoegen en berichten plaatsen. En dat is het eigenlijk ook wel. De versie is in 'very early stage', wat betekent dat er nog veiligheidslekken in zitten en dat de dienst nog lang niet stabiel genoeg is om echt te gebruiken.

In oktober moet er een meer volwassen versie van Diaspora zijn. De belangrijkste dingen die dan moeten werken zijn: integratie met Facebook, ondersteuning voor verschillende landen en de mogelijkheid om data over te dragen naar andere plekken.

De eerste, ruwe, versie van Diaspora wordt verschillend ontvangen. Met lof, omdat het project is opgezet zoals beloofd en omdat de makers veel werk hebben verzet. Maar er is ook kritiek onder programmeurs, omdat alle bug reports ook al openbaar zijn, wat het voor potentiële hackers wel erg makkelijk maakt om de veiligheidslekken te misbruiken.

Klik hier voor meer screenshots. Je kunt Diaspora op Twitter volgen om op de hoogte te blijven van het project.

Lees meer over:

Deel via