Dit is de interessantste smartphone uit China

Dit is de interessantste smartphone uit China

23 april 2014 om 16:11
Laatste update: 28 april 2018 om 06:18

De OnePlus One is vandaag officieel geïntroduceerd: knallende high-end specificaties voor een prijs van 269 euro.

Chinese smartphonefabrikanten zijn bezig met een flinke opmarks. Neem Xiaomi, Oppo of het nieuwe OnePlus. Laatstgenoemde is opgericht door Pete Lau, de ex-vicepresident van Oppo, en heeft de afgelopen maanden voor een enorme hype rondom zijn eerste smartphone gezorgd: de OnePlus One. Elke week bracht OnePlus wel weer een nieuw detail over zijn smartphone naar buiten, waaronder dat het toestel minder dan 350 dollar ging kosten. Die belofte heeft Lau gehouden: de indrukwekkende OnePlus One kost maar 269 euro en komt ook officieel naar Nederland.

Specs

De OnePlus One is voorzien van een 5,5 inch full-hd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, Qualcomm Snapdragon 801-chip met een 2,5GHz quadcore-processor, 3GB aan werkgeheugen, 16/64GB aan opslagruimte en een flinke accu van 3100 mAh. De achterkant is verwijderbaar, maar de accu niet. Ook is er geen plek voor een micro-sd-kaart. Verder beschikt de smartphone over een 13 megapixel-camera van Sony met een CMOS-sensor met zes lenzen, en de eerste proef-shots van een bètatester waren zeer indrukwekkend. Ook selfies maken is geen probleem: de OnePlus One heeft een 5 megapixel-camera aan de voorzijde.

4G?

Veel standaardtechnologieën, zoals wifi, bluetooth en gps zijn allemaal in de OnePlus One aanwezig. Ook ondersteunt het toestel 4G, maar niet voor band 20. En dat is in Europa veelal de meest gebruikte band. Dit betekent niet direct dat je geen 4G-verbinding kunt krijgen, maar het kan de plaatsen waar je 4G hebt bijvoorbeeld beperken. Vraag het vooral even na bij jouw provider wat precies de mogelijkheden zijn.

Hout

Een toffe eigenschap van de OnePlus One is de verwijderbare achterkant: deze kan worden ingewisseld voor bijvoorbeeld een achterkant van hout, kevlar, denim-stof en carbon fiber. De OnePlus One komt standaard beschikbaar in het zwart en wit en de behuizing is gemaakt van magnesium, waardoor de telefoon maar 162 gram weegt. En dat is voor dit flink grote toestel best een prestatie.

CyanogenMod

De smartphone draait vanuit de doos op CyanogenMod, een zeer populaire alternatieve Android-versie die momenteel op KitKat is gebaseerd. OnePlus levert nog wel een eigen skin met CyanogenMod mee, maar gebruikers kunnen vrijwel alle aspecten van de software naar eigen wens aanpassen. De updates worden door CyanogenMod en OnePlus uitgerold, en eerstgenoemde is er meestal vroeg bij als het gaat om het verspreiden van nieuwe firmware-versies.

Nadelen

Heeft de OnePlus One dan ook nog nadelen? Jazeker, een paar zelfs. Zo is het toestel niet via de Qi-technologie draadloos op te laden, is het toestel vrij groot (152,9 x 75,9 x 8,9 mm) voor zijn schermgrootte en maakt de OnePlus One gebruik van capacitieve knoppen. En capacitieve knoppen zijn ronduit vervelend:je kunt ze niet aanpassen, je drukt er vaak per ongeluk op en ze nemen veel ruimte in. Door het gebruik van CyanogenMod is het wel mogelijk om de capacitieve knoppen aan de onderzijde van het scherm te vervangen voor (eigen) knoppen op het touchscreen, maar dan nog nemen ze onnodig ruimte in.

Een ander nadeel is de beschikbaarheid van de OnePlus One. Want voor een prijs van 269 euro voor de 16GB-versie en 299 euro voor de 64GB-versie, ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je dit Android-toestel niet koopt. Maar de OnePlus One is voorlopig alleen heel beperkt beschikbaar via een uitnodigingensysteem. Wil je zo'n uitnodiging hebben? Dan moet je het forum in de gaten houden. OnePlus houdt allerlei wedstrijden waarmee je er één kunt winnen. De publieke release is nog niet bekendgemaakt, maar is waarschijnlijk pas ergens in juli of augustus.

Lees meer over:

Deel via