Docu: de houdbaarheidsdatum van data

Docu: de houdbaarheidsdatum van data

5 september 2014 om 08:45
Laatste update: 28 april 2018 om 04:14

Floppy's zijn nauwelijks meer uit te lezen en nu al zijn dragers over hun houdbaarheidsdatum. Hoe voorkomen we digitaal geheugenverlies?

De manier waarop we nu bestand opslaan is niet heilig. Dat lijkt zo, lekker in de cloud of backuppen op een harde schijf, maar onze nieuwe laptoppies worden ooit gedateerde bakbeesten waar moeilijk de informatie vandaan te halen is. Want wie heeft er nu nog een USB-poort in zijn computer in 2050? Wie heeft er überhaupt nog een computer? Wat was dat ook al weer? Kwam dat voor of na de floppy? Kijken onze kinderen over 35 jaar ook op deze manier naar een laptop?

Over dat soort vragen kunnen wij techliefhebbers altijd heerlijk uren het hoofd breken. Want wat vandaag normaal of zelfs vooruitstrevend is, zal ooit ouderwets worden. Over de verandering van informatiearchiveren heeft Tegenlicht de documentaire Digitaal Geheugenverlies gemaakt. Update: De docu staat inmiddels op Uitzending Gemist.

Het startpunt is het opheffen van de bibliotheek van het Tropen Instituut. Op het laatste moment werd deze collectie gered en verscheept naar haar nieuwe onderkomen in Egypte, waar de beroemde Bibliotheek van Alexandrië uit haar as is herrezen. Aan de andere kant van de wereld, in het Californië van Silicon Valley, bezocht Tegenlicht het Internet Archive. Daar leggen bevlogen mensen zich toe op lange termijn denken, om de "Digital Dark Age" (dat veel kennis niet meer toegankelijk is omdat het in verouderde formats of op verouderde dragers is opgeslagen) te voorkomen.

Hoe zou trouwens het bestaan van een blogger eruit zien in 2050? Daar moeten ze eens een documentaire over maken.

Plaatjes van de Beste Vrienden Quiz.

Lees meer over:

Deel via