Eerste 3d-geprinte ruggenwervel succesvol geplaatst

Eerste 3d-geprinte ruggenwervel succesvol geplaatst

20-08-2014 16:36 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Voor het eerst hebben artsen een verwijderde ruggenwervel vervangen door een exemplaar uit de 3d-printer.

Doktoren van de Universiteit van Peking hebben een verwijderde ruggenwervel van een 12-jarige jongen vervangen door een wervel die met een 3d-printer is gemaakt. Niet de doorsnee 3d-printer die je zomaar in huis kan halen, maar een heel nauwkeurige poederprinter. Zulke printers kunnen in veel groter detail printen, en zorgen voor een volledig naadloos resultaat.

De wervel werd geprint van titaniumpoeder, een materiaal waar al jaren op traditionelere manieren implantaten van worden gemaakt. Het voordeel van 3d-printen ten opzichte van andere manieren is dat de wervel veel beter past. Traditionele implantaten moeten vaak tijdens de operatie nog worden bijgeschaafd, en worden vastgezet met cement en schroeven.

bekijk op YouTube

Dat kost niet alleen veel tijd, maar levert bovendien potentieel gevaarlijke situaties op. Het geprinte implantaat is zo ontworpen dat het precies past tussen de omringende botten en wervels. Op die manier is amper verdere verankering nodig. Op termijn zal het implantaat door de omliggende botten worden vastgeklemd. Dan groeit bot door de kleine gaatjes die in de geprinte wervel zitten.

De jongen bij wie de operatie succesvol is geslaagd, moest zijn ruggenwervel wegens een kwaadaardige tumor laten verwijderen. De wetenschappers zijn verheugd over de resultaten van hun eerste praktijktests, en zien een weg vrij voor makkelijkere, veiligere en vooral pijnlozere bot-implantaten.

Lees ook:

3D-printen van organen komt dichterbij