Eerste drijvende boerderij ter wereld komt in Rotterdam
Kopje Rotterdamse stadsmelk? De Floating farm biedt dagverse zuivel gemaakt in de stad.
Deze maand start in Rotterdam de bouw van een drijvende koeientuin en drijvende zuivelverwerking. De Floating farm is open voor het publiek zodat jong en oud weer kan zien waar de melk vandaan komt. Hoe worden de koeien gemolken en wat gebeurt er met de melk?
De melk die de drijvende boerderij produceert wordt gewoon commercieel verkocht. Zo is er Rotterdamse stadsmelk, stadsyoghurt, stadsboter en stadskaas.
De zelfvoorzienende drijvende boerderij speelt in op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten terwijl de beperkt beschikbare ruimte op het land in tact blijft. Diervriendelijk (de koeien varen er wel bij), economisch verantwoord en dicht bij de consument. Floating Farm is een idee van Courage (de innovatiestichting van LTO en NZO), UitJeEIgenStad (stadslandbouwer van Rotterdam) en ontwikkelaar van drijvend vastgoed Beladon.
Met het bedrijf Beladon richt Peter van Wingerden zich op het ontwerpen van zelfvoorzienende drijvende steden. Daarbij kwam de floating farm bovendrijven. "Steden in deltagebieden met een strategische ligging aan het water en waterwegen tot diep in het stadshart zijn bij uitstek geschikt voor de drijvende high tech oplossing," aldus Van Wingerden.
Zijn visie wordt in steden als New York, Tokio en Singapore serieus genomen. Ook vanuit Booming China is er grote interesse voor de compacte drijvende boerderij. "Er is veel belangstelling, maar ook wel scepsis. In die zin van: gaat het ook werken?" Dat gaan we in Rotterdam zien.