Eerste indruk: Apple iPad Air

Eerste indruk: Apple iPad Air

03-11-2013 15:15 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Je dacht dat de grote iPad zijn beste tijd had gehad? Met de iPad Air telt 10 inch weer helemaal mee.

Apple wist bij zijn bekendmaking van de nieuwe iPads eind oktober toch nog te verrassen: de iPad Air. Het was immers al uitgelekt dat de grote iPad dezelfde form factor (zelfde rug, smallere verticale randen) zou krijgen als de iPad Mini. Een retina-versie van diezelfde iPad Mini lag ook voor de hand en verschijnt later deze maand. Maar de Air, die zagen we niet aankomen.

De nieuwe iPad Air is nog lichter dan de iPad 2, de meest verkochte iPad tot nu toe, en nog dunner dan de iPhone 5/5s. Neem even een moment voordat je er één voor het eerst oppakt, want dan voel je pas echt hoe prettig dat geringere gewicht van nog geen pond daadwerkelijk is. Hij is slechts een ons zwaarder dan de Mini. (De Air is verkrijgbaar bij de Apple Store, MediaMarkt, Dixons en je kunt 'm zelf zonder kettingsloten optillen op Bright Day #2 op 23 november.) De reden dat Apple zo kon besparen in zijn ontwerp is de nieuwe A7 chip die zijn huiswerk slimmer en zuiniger doet. De batterij kon daardoor kleiner en platter worden en toch dezelfde prestaties leveren als de vorige iPad.

De A7 chip is op de iPad in zijn element. Hij zit ook in de nieuwe iPhone 5s, maar lijkt daar wat overgekwalificeerd. Op de Air komt de extra rekenkracht tot z'n recht bij zwaardere apps, zoals grafisch intensieve games, en tool-apps als AutoCAD, waarin de 3D wireframe ontwerpen over het scherm glijden als pasgeslepen Noren op donker natuurijs.

De iPad Air deelt de A7 chip met de iPhone 5s, maar beschikt niet over de dubbele led flitser en de TouchID sensor van Apple's topmodel smartphone. De flitser mis je niet echt op een iPad, daar maak je minder snel foto's mee is mijn ervaring, maar TouchID had niet misstaan op de Air. Zeker bij zakelijk gebruik wil je je documenten beveiligd hebben, maar telkens je pincode invoeren is irritant en werkt zoveel fijner met TouchID. Apple zal de feature vast bewaren voor de tweede generatie iPad Air volgend jaar. Jammer.

Met de draagbaarheid van de Air biedt Apple tegenwicht aan het succes van zijn eigen iPad Mini en 7 inch tablets van de concurrentie. Met de verwachte komst van de retina iPad Mini zag ik de toekomst van de 10 inch iPad somber in. De nieuwe Mini is door zijn kleinere formaat en gewicht nog mobieler en beschikt dadelijk ook over een scherp retinascherm. Waarom zou je dan nog een grote iPad overwegen? De Air brengt Apple's tabletlijn weer in balans en maakt de keuze voor de consument lastiger. Los van het prijsverschil raad ik de kleine iPad aan voor privé en de grote voor zakelijk (lees: intensief) gebruik.

Met de komst van de Air en iOS 7 wordt de iPad daarnaast meer en meer een serieuze laptopvervanger. Ga maar na:

- De 64-bits A7 chip is workstation-class. Je beschikt over dezelfde rekenkracht als een 11 inch MacBook Air uit 2010.

- iOS 7 biedt betere ondersteuning voor multitasking, waarbij apps op de achtergrond mogen draaien.

- iOS 7 ondersteunde al Bluetooth toetsenborden, spoedig (v7.1?) volgen Bluetooth muizen.

- De iWork apps voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties werken beter in de cloud en zijn gratis geworden.

- De iPad Air wordt geleverd in een 128 gb versie. Dat had m'n vorige MacBook Air ook.

Als je dat bij elkaar optelt, dan heb je voor slechts 479 euro een volwaardige computer. In dat licht gezien is de iPad Air een meesterzet van Apple. Hij maakt de grote iPad weer aantrekkelijk en maakt voor veel gebruikers een laptop en desktop in één klap overbodig. Het ultieme post-pc apparaat.