Eerste indruk: Asus Chromebook

Eerste indruk: Asus Chromebook

27-08-2014 13:37 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Asus heeft twee nieuwe Chromebooks; laptops waarin bijna alles in de browser draait. Wij testten de 13" C300M.

Wie een Macbook te duur vindt en Windows 8.1 niet onder de knie kan krijgen, vindt wellicht een alternatief tussen de Chromebooks. Laptops die gebouwd zijn op het principe dat je bijna alles binnen een browser kunt doen en je opslag in de cloud plaatsvindt. Asus heeft de C200 (met 11,6" scherm vanaf 279 euro) en C300 (13,3" voor 329 euro) voor je in de aanbieding. Ze draaien op nieuwe, zuinige Intel Bay Trail-M processors. Daarmee zijn ze rapper dan veel concurrenten.

Looks

De C300M ziet er uit als een laptop. Zwart. Plastic. Je kunt het scherm openklappen en dan zie je een scherm, knoppen en een touchpad. Niets mis mee, maar ik zou toch wel graag iets meer te koop lopen met mijn revolutionaire cloud-device. Een verschil met Windows laptops is wel de rij knoppen bovenaan. Geen F1 tot F12 met functies die niet handig meer zijn sinds WP 5.1, maar knoppen om voor en achteruit in je browser te gaan. Full screen view. Alt-tab als één simpele knop. Je volumeknopjes staan ook in de bovenste rij. Het apparaat weegt nog geen anderhalve kilo, dus je voelt er weinig van in de tas.

De doos belooft spektakel.

Maar blijkt visueel spannender dan de laptop zelf.

Welkom in het Google Universum.

Prestaties

De accu van de C300 houdt het met gemak een hele dag vol. Dat is een verademing. Ook het opstarten in 7 seconden is een breuk met het verleden.

Het scherm heeft een resolutie van 1366 x 768. Het werkgeheugen van de C300 is 2gb en de opslag 32gb. Al je fotootjes, liedjes en bestanden moet je dus ergens anders kwijt.

Praktisch nut

Het is bijna onmogelijk van tevoren te verzinnen of het je lukt om een reguliere laptop te vervangen door een Chromebook. Persoonlijk werk ik veel in Google Drive en gebruik ik ook Gmail. Dat maakt de transitie gemakkelijker, maar als ik mijn apps even doorspit, dan ga ik een paar belangrijke toch wel missen. Factureren zal ik met een online tool moeten gaan doen. Mijn to-do-lijst manager Things zal ik moeten vervangen door een online alternatief. Mijn passwordmanager zal ook met vervroegd pensioen gaan en mijn Sonos zal ik alleen nog met mijn iPhone kunnen bedienen.

Bovendien moet ik mijn printer (die wel op Wifi aangesloten is, maar ePrint niet ondersteunt) via een andere computer aansluiten op Google Cloud print om te kunnen printen. Er zijn dus nogal wat veranderingen nodig in mijn infrastructuur om lekker te kunnen werken.

EDIT: Lezer Antoine heeft deze hordes al genomen en raadt de volgende apps aan:
Activeinbox (taakmanager voor je gmail), Lastpass (online Password manager) en Xprint (cloudprint server).

Backups draaien hoeft echter niet meer, want alles staat al in de cloud. Je krijgt twee jaar lang 100gb Google Drive ruimte cadeau bij de chromebook. Na die twee jaar kost dat slechts 2 dollar per maand.

Waar je voorheen in alle gevallen online moest zijn om te kunnen werken in je documenten, is dat steeds minder het geval. Gmail, Google Drive, je kunt het allemaal offline gebruiken met de juiste apps. Maar deze Chromebook werkt wel het mooiste en meest intuitief als je wel aangesloten bent op het web. Een mogelijkheid om een simkaartje toe te voegen zou een mooie verbetering zijn. Nu moet je tetheren als er geen wifi in de buurt is.

Conclusie

De Asus C300M is een bijzonder competente chromebook. Voor 329 euro heb je een apparaat waar je alles wat je in een browser kunt doen mee kunt doen en een beetje meer. Als je niet getrouwd bent met Outlook of een vaste relatie hebt met AutoCad of Photoshop, dan is de Asus C300M chromebook een betaalbare en prettige laptop.

Lees ook:

Eerste indruk: Acer C7 Chromebook

Uitpakparty: Samsung Chromebook