Eerste indruk: Copenhagen Magnetic Bike Lights

Eerste indruk: Copenhagen Magnetic Bike Lights

12-08-2014 07:00 Laatste update: 28-04-2018 04:14

De levering duurde een kleine twee jaar, maar de Magnetic Bike Lights van Copenhagen Parts zijn fraai en functioneel.

In augustus van 2012 startte Copenhagen Parts een Kickstarter-project voor zijn magnetische fietslampjes. Het idee werd warm onthaald en haalde zo'n 75.000 dollar op. Het idee achter de Magnetic Bike Lights is enorm simpel: twee led-lampjes die via een magneet aan een stalen frame worden vastgemaakt. Eénmaal vast aan het frame gaan de led-lampjes automatisch aan. Haal je ze eraf, dan schakelen ze zichzelf weer uit.

Pre-order

Copenhagen Parts wilde de lampjes in december van 2012 leveren. De startup liep tegen enorm veel productieproblemen aan, met name rondom de felheid en verlichtingsmodus van de led-verlichting. De uiteindelijke leverdatum werd maart 2014, zo'n kleine twee jaar na de start van het Kickstarter-project. Toen de led-lampjes afgelopen mei te pre-orderen waren, bestelde ik een paar.

De twee lampjes, die precies hetzelfde zijn afgezien van een kapje in een andere kleur, zijn vrij zwaar. De led-lampjes zijn fraai afgewerkt met aluminium en hebben een inkeping om tegen een frame te worden geplaatst. In die inkeping is een klein knopje te zien. Als je deze indrukt (dat gebeurt normaal door het frame) worden de leds geactiveerd. De fietslampjes staan goed rechtop en de magneet is sterk genoeg zodat ze er niet zomaar van de fiets vallen - ook niet als je een stoeprand meepakt.

Copenhagen Parts levert de lampjes met twee demobatterijen. Hiermee kun je testen of ze het doen, maar echt schijnen doen de leds niet. Je moet dan nog vier CR2032-batterijtjes om in de twee lampjes te doen. En dat is vervelend, want als je een product ontvangt wil je er direct mee aan de slag kunnen gaan. Ook al kosten die batterijtjes vrijwel niets.

Met de juiste batterijen erin schijnen de Magnetic Bike Lights erg fel. De leds schijnen niet alleen recht naar achteren, maar ook naar de zijkant. Hierdoor ben je van alle kanten goed zichtbaar. Op dit moment worden de lampjes van Copenhagen Parts in twee versies geleverd: één met constant licht en één met knipperend licht. Kies altijd voor de lampjes met constant licht. Waarom? Knipperende lampjes voor fietsers zijn namelijk verboden in Nederland.

Toen ik de lampjes bestelde, was alleen de knipperende versie van Magnetic Bike Lights beschikbaar. Helaas heb ik die gekocht, zonder op de hoogte te zijn van de knipperende-lichtjes-voor-fietsers-wet. "Ik heb nog nooit gehoord dat het is gebeurd, maar in principe kun je voor knipperende lampjes een boete krijgen", zegt Kees Bakker van de Fietsersbond tegenover NRC. Tot op heden ben ik ook nog niet aangehouden, maar ik heb ze dan in de zomermaanden nog maar weinig écht nodig gehad.

Liefhebbers van design en fietsen zullen de Magnetic Bike Lights een warm hart toedragen. De lampjes zijn fraai, functioneel en gewoonweg simpel in gebruik. Praktisch design dat uistekend werkt. En als je van tevoren even de goede batterijtjes koopt, kun je direct met de lampjes van Copenhagen Parts aan de slag. Met een adviesprijs van 30 euro per set (exclusief 7 euro verzendkosten naar Nederland) zijn ze aan de prijzige kant, maar het zijn wel de beste en mooiste fietslampjes die ik ooit heb gebruikt.