Eerste indruk: FRITZ! Powerline 500E
Met het FRITZ! Powerline-setje vergroot je je wifi-netwerk tot enkele honderden meters heel eenvoudig via stopcontacten.
Ik woon in een appartement op de derde etage. In de tuin achter het huis heb ik een werkplaats waar ik enkele computers heb staan omonder andere een freesmachine mee aan te sturen. Tot nu toe is het me echter nog niet goed gelukt een goede internetverbinding met de werkplaats en mijn modem in huis voor elkaar te krijgen.
Eerder heb ik een uitpakparty van de NetGear wifi extender gemaakt en in grote lijnen was ik enthousiast over het apparaatje waarmee je met één druk op de knop het bereik van je wifinerwerk vergroot in huis. Nadeel is dat deze wifi extender je draadloze netwerk een nieuwe naam geeft. Dat betekent dat je steeds van draadloos netwerk moet veranderen en dat maakt het gebruik van bijvoorbeeld een Sonos streaming muzieksysteem erg lastig want dat moet op één netwerk aangesloten zijn. Met de NetGear extender heb ik soms een draadloze verbinding in de werkplaats en soms niet. Als ik hem wel heb dan is hij erg traag. Dat ligt niet aan de extender maar komt gewoon omdat mijn werkplaats vertikaal te ver verwijderd is van de extender om een goede verbinding tot stand te brengen.
Daarom had ik er wel oren naar om het FRITZ! Powerline 500E systeem te proberen. In essentie vergroot je een netwerkverbinding in huis door een twee kleine kastjes in het stopcontact te plaatsen. Het systeem maakt gebruik van de elektriciteitskabels in huis om data te transporteren. Deze systemen zijn al langer op de markt maar het is voor het eerst dat ik er eentje kon uitproberen.
Het werkt fantastisch, voor het eerst heb ik een bloedsnelle verbinding in mijn werkplaats. Je sluit een Powerline-kastje aan via een ethernetkabel op je modem en steekt hem in het stopcontact. De andere Powerline steek je vervolgens elders in het stopcontact. Het enige wat je dan moet doen is de ‘security’ knoppen op beide apparaten binnen twee minuten indrukken. De verbinding komt vrijwel onmiddellijk tot stand. Heb je dit eenmaal een keer gedaan dan kan je de Powerlines in elk stopcontact steken en hoeft ze niet meer te pairen.
Uiteraard is dit geen draadloze optie. De tweede Powerline die je ergens in huis in een stopcontact hebt gestoken, moet je via een ethernetkabel aansluiten op een internetapparaat. Dit nadeel van een kabel heeft ook een voordeel. De verbinding is razendsnel, tot 500 Mbit. Hoewel ik nog niet de kans heb gehad om het uit te proberen vermoed ik dat je er ook een draadloos modem zoals een Apple Airport op aan kan sluiten waardoor je er alsnog een draadloos netwerk van kan maken. Met het zelfde nadeel als de NetGear wifi extender: het draadloze netwerk krijgt een andere naam.
Met een systeem als de Powerlines kan je je netwerk tot enkele honderden meters vergroten. Volgens de handleiding moeten de stopcontacten wel allemaal via dezelfde stoppen- of meterkast verbonden zijn. Bij mij in huis is dat een rommeltje. Op onze verdieping hebben we een stoppenkast, die weer verbonden is met de meterkast op de begane grond. De werkplaats heeft zijn eigen stoppenkast die uiteraard ook weer verbonden is met die meterkast. Ik vermoed vanwege die ‘ingewikkelde’ constructie dat de Powerline in de werkplaats slechts via één specifiek stopcontact (lees groep) verbinding maakte met de Powerline in mijn huiskamer. Kennelijk zit er op de andere groepen van diezelfde stoppenkast apparatuur die het signaal verstoort maar zeker weten doe ik het niet.
Overigens is de data die via de elektriciteitskabel verstuurd wordt met 128-bit AES versleuteld. Wat ik niet heb kunnen uitproberen is hoe makkelijk de FRITZ! Powerlines werken met andere merken modems. Ik gebruik een FRITZ! box en dat sluit natuurlijk naadloos aan. Het is mogelijk om tot 16 Powerlines op het systeem aan te sluiten en de FRITZ! Powerlines zijn compatibel met andere merken. Het 500E startpakket met twee FRITZ! Powerlines is voor rond de 94 euro verkrijgbaar.