Eerste indruk: Google Nexus S
De beste Android smartphone van dit moment. Jammer dat zijn meest vernieuwende feature eigenschap nog niet relevant is.
De Google Nexus S is de opvolger van de Nexus One. Deze keer is Samsung de maker. Is HTC misschien uit Google's gratie gevallen wegens het grote aantal smartphones dat het naast de Nexus One op de markt bracht? Het feit dat Samsung in de VS de meeste Android-smartphones verkoopt speelt mogelijk ook mee. De verhuizing betekent wel dat Google's smartphone gebukt gaat onder de extensie 'S' die Samsung zo graag achter telefoonnamen plakt. Een trend die HTC ironisch genoeg kopieert met zijn Incredible S.
De Nexus One werd vorig jaar gepresenteerd als superphone, uit de stal van de maker van Android zelf. De voordelen van een echte Google-smartphone bleken grotendeels marketingspeak. Ook de Nexus S loopt niet ver voor op de concurrentie. Het grootste voordeel van een Google-toestel is dat Android-updates er meteen op kunnen. Bij de concurrentie moet je wachten totdat ze hun eigen interfaceschil of widgets hebben aangepast aan de nieuwe features.
Je vindt op en in de Nexus S alles wat je mag verwachten van een high-end smartphone: de Hummingbird 1 ghz processor, 16 gb aan flashgeheugen en een 4 inch multitouch scherm. Mooi detail: het scherm is licht gebogen. Hierdoor is de telefoon beter gevormd om tegen je gezicht te passen, wat het bellen een stuk fijner maakt.
Het is jammer dat ook de Nexus S lijdt onder Samsungs liefde voor plastic. De achterkant van het toestel voelt hierdoor wat goedkoop aan en zit snel onder de vetvlekken. Voordeel is dat hij wel relatief licht is.
<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/lxUXulxE5o0" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/lxUXulxE5o0"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/lxUXulxE5o0"></object>
Natuurlijk vind je op Google's 'eigen' smartphone ook de jongste versie van Android: versie 2.3. Een update die vooral draait om de ondersteuning voor Near Field Communication (NFC), maar ook de nodige performance tweaks met zich meebrengt. De telefoon draait dan ook als een zonnetje. De Nexus S was de eerste smartphone met Android 2.3 maar inmiddels al niet meer de enige. Ook de net verschenen Sony Ericsson Xperia Play (recensie is onderweg) draait op versie 2.3.
Wel uniek is de toegevoegde NFC-chip. Via deze chip kun je met NFC-objecten in je directe omgeving draadloos communiceren. De bedoeling is dat we in de toekomst op die manier gaan betalen in winkels. Met nadruk op 'in de toekomst': de techniek staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Lees ook Tonie's Uitlegparty over NFC.
Ondanks dat NFC nog geen relevante rol in Nederland speelt, is de Nexus S allesbehalve een one trick pony. Er is veel concurrentie voor het toestel maar het kan zich makkelijk meten met de beste. De adviesprijs van de Nexus S is 449 euro.