Eerste indruk: LG G Watch R

Eerste indruk: LG G Watch R

23-11-2014 11:01 Laatste update: 28-04-2018 02:41

De eerste écht ronde smartwatch met Android Wear maakt opnieuw weinig indruk.

Als ik één ding zeker weet over smartwatches, is dat een rond scherm om je pols mooier is dan een vierkant scherm. En in precies die fase van smartwatches zitten we nog. We zijn meer bezig met hoe een smartwatch eruit moet zien, dan wat we er eigenlijk mee kunnen.

De G Watch R van LG is daar een uitstekend voorbeeld van. De Zuid-Koreaanse fabrikant maakt weer een prima slim horloge, dat opnieuw wordt benadeeld door de software. Want Googles Android Wear is nog steeds niet veel functioneler dan dat het een klein jaar geleden was. Om het heel bot te zeggen: in Nederland heb je er gewoonweg verdomd weinig aan.

Rond én metaal

Laten we beginnen bij het klokje van LG, want daar is veel positiefs over te zeggen. De G Watch R is het eerste écht ronde horloge met Android Wear. De Moto 360, ook een ronde Android Wear-smartwatch, heeft namelijk een zwart balkje aan de onderzijde waar de lichtsensor in zit verstopt. De G Watch R biedt een mooi 1,3 inch oled-scherm met een resolutie van 320 bij 320 pixels, waardoor 'ie ook goed in zonlicht is te zien.

Het voordeel van die zwarte balk van de Moto 360 is de mogelijkheid om de schermhelderheid op basis van het licht in jouw omgeving op te schroeven of juist te dimmen. Dit kennen we al langer van smartphones en tablets, en bij een smartwatch is zo'n functie zeker geen overbodige luxe. De G Watch R heeft dit niet, dus je bent vaak bezig om via de instellingen van het apparaat de helderheid handmatig op te schroeven (als je buiten bent) of te dimmen (als je binnen bent).

Het apparaat is verder vrij groot en ietwat lomp, waardoor 'ie minder is geschikt voor vrouwelijke polsen. Ook had ik wat moeite om mijn mouw over het horloge te krijgen, en vice versa. De G Watch R doet mij een beetje denken aan een sporthorloge dat je meeneemt als je gaat hiken. De metalen behuizing is daar in ieder geval wel tegen bestand. Daarbij is het horloge spatwaterdicht.

Verder is de G Watch R voorzien van een Snapdragon 400-chip, 512MB aan werkgeheugen en 4GB opslagruimte. Met de accu van 410 mAh gaat 'ie een dag mee als je de actieve schermmodus hebt ingeschakeld. Hierdoor wordt de tijd en jouw notificaties altijd op het oled-scherm getoond. Schakel je dit uit? Dan kun je twee dagen met één acculading doen. Opladen gaat via een handige dock die je erbij krijgt. Je plaatst de smartwatch erop en het apparaat begint direct met opladen.

Veel bluetooth en meldingen

De G Watch R verbindt via bluetooth met je Android-smartphone. Op die manier krijgt het meldingen, locatiegegevens en andere data binnen. Android Wear is eigenlijk een soort doorgeefluik van notificaties, waar je vervolgens via je smartwatch op kunt reageren. Zo zie je meldingen van Facebook-berichten of tweets die aan jou zijn gericht, die je bijvoorbeeld als favoriet kunt markeren.

Bij de meeste apps is het mogelijk om via spraakherkenning een reactie in te spreken en deze te versturen, zoals bij WhatsApp of Hangouts. Dit doe je door bij de melding op je smartwatch naar 'beantwoord' te swipen, daarop te drukken en vervolgens als Michael Knight van Knight Rider je reactie in te spreken. De Nederlandse spraakherkenning werkt goed, waarna je bericht naar de betreffende persoon wordt gestuurd.

Het wordt wat ingewikkelder bij het geven van Android Wear-spraakcommando's. Deze werken vooralsnog alleen in het Engels. Volgens Google kun je dan bijvoorbeeld 'Ok Google, navigate to Utrecht Centraal' spreken, waarna Android Wear zowel Engels als Nederlands zou herkennen. Dit is mij echter nog nooit gelukt. Android Wear meent meestal een vreemde Engelse of Nederlandse zin te herkennen.

Door de slechte commandoherkenning van Android Wear moet je dus altijd op meldingen reageren, en is het vaak onmogelijk om vanaf je smartwatch zelfstandig een actie te ondernemen. Mocht je bijvoorbeeld navigatie op je smartwatch willen zien (wat handig is tijdens het lopen of fietsen), dan moet je eerst je smartphone pakken, Google Maps openen, een locatie invoeren en vervolgens op navigeren drukken. De navigatie wordt pas dan op je smartwatch getoond, terwijl ik gewoon vanaf mijn horloge een navigatie-opdracht wil kunnen uitvoeren.

Duur doorgeefluik

Android Wear blijft in Nederland voorlopig alleen een doorgeefluik voor notificaties en navigatie, want meer kun je er eigenlijk niet mee doen. Ja, het is ook mogelijk om je hartslag te meten. Maar de hartslagmeter van de G Watch R werkt alleen als je jouw pols heel stil houdt. En wanneer wil je juist je hartslag meten? Precies: tijdens het sporten. Die hartslagmeter is daarom ook grotendeels te verwaarlozen.

Wat er dan overblijft is een fraai horloge met een mooi rond scherm dat je naast de tijd ook Android-meldingen laat zien. Het kan handig zijn als je veel e-mailtjes ontvangt, die je vanaf je pols direct kunt archiveren. Zo creëer je automatisch meer urgentie in het behandelen van notificaties, wat stressverminderd kan werken. En hoef je niet elke keer je smartphone uit de broekzak te halen.

Maar of dat, samen met de navigatie-optie, de adviesprijs van 269 euro rechtvaardigt? Dat denk ik niet. En dat is niet de schuld van LG, maar van Googles brakke Android Wear-ondersteuning in Nederland. Gewoon nog even een jaartje of één à twee wachten, totdat deze nieuwe vorm van technologie wel écht goed werkt.

Bekijk ook onze Uitpakparty met de LG G Watch