Eerste indruk: netbook-OS Jolicloud

Eerste indruk: netbook-OS Jolicloud

14 juli 2009 om 11:45
Laatste update: 29 april 2018 om 10:10

Jolicloud is een OS zoals het aanstaande Chrome OS: een Linux-versie voor werken 'in de cloud'. Tonie installeerde het op z'n netbook.

Jolicloud is een versie van Linux die gemakkelijk is te installeren en die het werken in de cloud, oftewel met zoveel mogelijk webtoepassingen, makkelijker en vooral sneller moet maken dan werken met Windows. Op mijn Asus' Eee PC had ik de afgelopen maanden de testversie van Windows 7 draaien, maar naar verloop van tijd werd deze steeds trager.

Nadat Google afgelopen week bekendmaakte volgend jaar te komen met zijn eigen besturingsysteem Chrome OS, ook deels gebaseerd op Linux, besloot ik alvast een ander besturingsysteem à la Chrome te installeren: Jolicloud. Dit is geen hobbyproject. Oprichter is Tariq Krim, ook de bedenker van Netvibes. Enkele grote investeerders, waaronder een van de oprichters van Skype, hebben vorige week 4 miljoen dollar in Jolicloud gepompt.

Het besturingssysteem geeft je een eigen account waarna je toegang krijgt tot je overzichten met applicaties. Zo kan je op meerdere computers dezelfde menu's te zien krijgen met dezelfde knoppen naar sites en applicaties.

De totale download van het installatiebestand van Jolicloud is maar 600 mb. Dit OS past dus wel op een 1 gb usb-stick, terwijl voor Windows 7 straks een usb-stick van meer dan 4 gb nodig is. In de instructie verwijst Jolicloud naar een klein programma dat het maken van een bootable usb-stick reduceert tot slechts een paar klikken. Na herstarten en drukken op F2 moet je instellen dat de laptop opstart vanaf de usb-stick. En jawel, daar verschijnt het installatiescherm van Jolicloud, dat na een paar minuten al klaar is met installeren.

Ik besluit Windows helemaal te verwijderen, maar dual-booten waarbij je laptop bij elke opstart vraagt om of Windows of Jolicloud te starten is natuurlijk ook mogelijk.

Jolicloud start een stuk sneller op dan Windows XP en Windows 7 op dezelfde Eee PC 1000H. Het thuisscherm is nog vrij leeg. Na het aanmaken en inloggen met een Jolicloud-account voeg je uit een overzicht allerlei knoppen toe. De meeste daarvan leiden slechts naar websites, zoals die van YouTube, Flickr en Facebook, in een browser. Er zijn dus nog geen apps speciaal voor Jolicloud gemaakt.

Ook allerlei handige standaard functies van Ubuntu Linux, waar dit een variant is, staan in enkele hoofdmenu's opgedeeld, zoals tekstverwerkers en een screenshot-applicatie. Maar ook diverse mediaspelers en office-software is natuurlijk voor dit opensource OS beschikbaar. En OpenOffice kan zich inmiddels redelijk meten met het dure Office.

Maar de nadelen van Linux gelden ook voor Jolicloud: niet alle randapparaatuur wordt ondersteund en je kan bepaalde software niet installeren, zoals Photoshop, iTunes of games. Maar je kocht toch ook geen netbook om te gamen of te Photoshoppen? Als je alleen snel wilt surfen en veel online doet, kan je met Jolicloud al prima uit de voeten. De installatieprocedure is kinderspel en het systeem reageert lekker snel, vergeleken met Windows. Het is natuurlijk slechts een schil om Linux, maar wel eentje met een vrij helder thuisscherm. Ja, je iPhone of andere smartphones die speciale software nodig hebben, zullen dus niet werken in combinatie met Jolicloud. Dat is een van de belangrijkste minpunten. Maar daarom kan je het OS ook beter naast Windows installeren.

De grote massa is hier misschien nog niet klaar voor, maar voor ons, de techliefhebbers, is Jolicloud al een prima alternatief voor Windows. Je wint aan snelheid en dat is op de minder krachtige netbooks echt merkbaar. Ook kan je gemakkelijker schermvullende menu's naar eigen inzicht met verwijzingen naar sites en apps inrichten. Jolicloud zegt nog te komen met allerei sociale functies, zoals dat je kan zien welke apps je vrienden hebben geïnstalleerd. Dat kan leuk zijn, maar het is geen killerapp.

De integratie met bekende sites gaat in deze testversie niet verder dan een knopje met een verwijzing, waarna een webbrowser opent. Dat is jammer, maar begrijpelijk: Jolicloud is officieel nog niet gelanceerd, dus hebben sites nog geen belang bij het maken van Linux-apps. Misschien verandert dat ook pas met de komst van Google Chrome OS.

Jolicloud zit nog in de zogeheten closed bèta-fase: aanmelden kan wel, maar je moet even geduld hebben voordat je een activeringscode krijgt.

Het is het proberen waard. Je krijgt met Jolicloud nu al een beetje een voorproefje van waar Chrome OS straks naar toe gaat. En als je echt haast hebt, ben je sneller online met Jolicloud dan met Windows.

Lees meer over:

Deel via