Eerste indruk: Nike+ SportWatch GPS

Eerste indruk: Nike+ SportWatch GPS

11 juli 2011 om 12:45
Laatste update: 28 april 2018 om 22:50

Met dit sporthorloge powered by TomTom houd je je route en andere hardloopgegevens bij en synct ze na het trainen met je Nike+-account.

Als (beginnend) hardloper wil ik graag weten hoe ver en hoe hard ik loop. Zo kan ik mijn vorderingen bijhouden en gebruiken als stimulans. Eén van de populairste manieren om je hardloopprestaties bij te houden is via Nike+. In 2006 in samenwerking met Apple begonnen met de Nike+ iPod. Met een chip in je schoen kon je registreren hoe hard en hoe ver je liep (op basis van paslengte) en de iPod zorgde voor bijpassende muziek. Daarna kwam Nike+ met uitbreidingen zoals de sportsband en app voor de iPhone. De serie is nu uitgebreid met de Nike+ SportWatch GPS.

De gps-functionaliteit van het zwarte kunststof horloge met geel fluorescerende details is verzorgd door het Nederlandse TomTom. Het horloge wordt geleverd met een usb-kabeltje en een Nike+-chip die je kunt gebruiken als je ergens loopt waar geen gps-dekking is, zoals op een loopband in de sportschool.

Het horloge heeft een display van 2,5 bij 3 centimeter. Het scherm is groot genoeg om tijdens het lopen af te kunnen lezen. Als je het aan je rechter pols draagt, kun je de drie drukknoppen aan de linker zijkant ook makkelijk bedienen. Twee knoppen om door het menu te scrollen, en een om een keuze te maken. Het bovenste deel van het scherm is overigens aanraakgevoelig en gebruik je om de backlight te activeren of rondetijden te meten. In een van de uiteindes van de horlogeband is een usb-uitgang weggewerkt, beschermd tegen zweet.

Aan het uiteinde van het horlogebandje is een usb-connector weggewerkt.

Voor mijn smalle vrouwenpols is het horloge net wat te groot om stevig te blijven zitten, hierdoor zakt het wat naar beneden. Maar de gemiddelde mannenpols hier op de redactie kan het horloge goed hebben.

Voordat je het horloge voor de eerste keer gaat gebruiken, maak je eerst een account aan op Nike+ en download je de Nike+ connect software op je computer om het horloge te kunnen syncen. Daarna is het sportkleding aan, horloge om en gaan.

Bij het starten van een training druk je drie seconden op de felgele knop om te beginnen. Op het scherm zie je de melding linking knipperen, wat betekent dat het horloge een gps-signaal probeert op de pikken. Dit kan wel een halve minuut duren. Daarna druk je op quickstart en begin je met rennen.

Met de twee scroll-knoppen kun je kiezen welke informatie je in beeld wilt hebben. Je gemiddelde snelheid per kilometer, afgelegde afstand, verstreken tijd, aantal verbrande calorieën etcetera. Je kunt twee parameters tegelijkertijd in beeld houden. Als je intervaltraining wilt doen, kun je dit via de computer instellen als je horloge aan de computer hangt en geeft het horloge tijdens de training piepjes.

Ben je klaar met lopen, dan beëindig je je run door weer drie seconden op de gele knop te drukken. Je kunt via history op het horloge de gegevens van je laatste vijftig runs inzien, maar leuker is het het horloge te syncen met je computer en je runs te uploaden naar je Nike+-account. Daar kun je uitgebreide statistieken van je runs zien. En door de gps natuurlijk ook je route op een kaart.



Het horloge doet ook aan stimulans. Gebruik je het horloge een aantal dagen niet, dan laat het horloge weten dat het tijd is om weer eens in beweging te komen. Ook kun je complimenten en aanmoedigingen op het scherm krijgen. Die heb ik tijdens mijn twee trainingen nog niet gekregen trouwens, misschien loop ik daarvoor nog te langzaam? Het horloge houdt ook je records bij, zoals je snelste 5 kilometer en langste afstand.

De Nike+ SportWatch GPS is een prima sporthorloge, waarbij je alle gegevens van een training kunt meten en je de toegevoegde waarde van Nike+ kunt ervaren. Of het een juiste keus voor jou is, hangt van een aantal overwegingen af.

Loop je graag met muziek, dan zal je naast je horloge nog een ander apparaat mee moeten nemen onderweg. Zelf loop ik met mijn iPhone met daarop de apps van Runkeeper en Nike+. Voordeel hiervan is dat je tijdens het lopen ook naar muziek kunt luisteren terwijl alle gegevens van je run worden gelogd. Nadeel is dat je die iPhone op een of andere manier moet meenemen, in een broekzakje, of in een band om je arm. Ik doe dat laatste. Je hebt niet echt last van zo'n iPhone om je arm, maar je kunt er tijdens het rennen niet makkelijk op kijken om bijvoorbeeld de afstand af te lezen of je gemiddelde snelheid. Runkeeper en NIke+ geven daarom elke vijf minuten voicefeedback.

Wil je vaak je snelheid en afstand kunnen checken, dan is het horloge een prima keus. Voor andere lopers is een Nike+ of andere app op de iPhone een veel goedkoper alternatief.

Nike+ SportWatch GPS is vanaf 16 juli verkrijgbaar via de webshop van TomTom voor 199 euro.

Lees meer over:

Deel via