Eerste indruk: Pacemaker
- Edwin Bakker
Overal een muziekmix kunnen maken, dat kan met de Pacemaker, 's werelds eerste draagbare DJ-set.
Het probleem met mixen is altijd dat nummers niet hetzelfde ritme hebben. Je zult dus ritmes moeten aanpassen. Dit gaat makkelijk met het apparaat, want pop het schermpje wordt de snelheid van de nummers vermeld. Natuurlijk neemt dat niet weg dat je niet zomaar alle nummers in elkaar over kan laten lopen. Om het mixen wat vloeiender te maken kun je gebruikmaken van ingebouwde effecten zoals echo's en hi- en low cut.
Het installeren van de software - die op de harddisk van de Pacemaker staat - is makkelijk en de mixer heeft verder geen drivers nodig. De bijgeleverde software is niet optimaal. Het werkt traag en het is onoverzichtelijk wat er allemaal op de Pacemaker staat. Wel handig is dat je de muziek, voordat je deze op de Pacemaker zet, eerst in een editorlijst zet. Deze analyseert het aantal beats per minuut, waardoor je makkelijk je muziek op snelheid kan categoriseren.
Een nadeel van een klein apparaatje zoals dit, is dat veel functies onder bepaalde knoppencombinaties zitten. Het gebeurt regelmatig dat je een echo wilt toevoegen maar per ongeluk de pitch verhoogt. Oefening baart vast kunst.
Je kan de Pacemaker aansluiten op bijvoorbeeld een mixer of boxen doormiddel van tullip-aansluitingen, een kabel is mee geleverd, en natuurlijk zit er ook een hoofdtelefoonaansluiting op zodat je alvast het volgende nummer kunt beluisteren en het ritme kunt synchroniseren.
De Pacemaker heeft af en toe last van bugs en heel soms skipt het geluid. Ons testmodel had echter niet de laatste firmware versie, dus hopelijk is dat later opgelost. Al met al is dit een heel aardig apparaat. Je kan er goed mee mixen en hebt veel bewegingsvrijheid tijdens het mixen. De adviesprijs is 620 euro.
Check vrijdag onze Uitpakparty om te zien en horen hoe ie werkt.