Eerste indruk: Parrot Zik 2.0

Eerste indruk: Parrot Zik 2.0

26-11-2014 13:11 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Parrot bood met de touchbediening van de Zik-koptelefoon nieuw bedieningsgemak. Is de Parrot Zik 2.0 nog beter?

Het is al weer ruim 2 jaar geleden dat ik de draadloze Parrot Zik noisecancelling-koptelefoon mocht uitpakken. Ik was zeer gecharmeerd van de Zik. Parrot had hiermee de standaard voor goedklinkende bluetooth-koptelefoons gezet. Maar het was vooral de interface die mij aansprak. De zijkant van de over-de-oren koptelefoon is aanraakgevoelig en dat maakte de draadloze bediening van de muziek op je smartphone voor het eerst erg makkelijk.

Je tikt je vinger tegen de schelp en een nummer begint te spelen of een spelend nummer pauzeert. Swipe naar voren en je spoelt naar het volgende nummer. Het enige minpuntje was het formaat van de koptelefoon: groot en daardoor ook relatief zwaar.

Kleiner en lichter

Ruim twee jaar later brengt Parrot de Zik 2.0 op de markt. Hij is niet alleen een stuk kleiner en lichter geworden maar heeft ook verbeterde noise-cancelling en enkele nieuwe features. Hoewel de Zik 2 met een prijskaartje van 349 euro nog steeds stevig aan de prijs is, weegt de nieuwe koptelefoon 270 gram en is daarmee 17 procent lichter als zijn voorganger die 325 gram woog. Dat voel je duidelijk.

De zachte schelpen zijn nu ook van leer in plaats van plastic en dat komt het comfort zeker ten goede. Al met al is het slankere en lichtere model een sterke verbetering. Overigens is de batterijduur in bluetooth-modus met noisecancelling en alle andere geluidsverruimende electronica nog steeds min of meer hetzelfde, namelijk een uur of 6. Merkwaardig genoeg draait de Zik 2 op Bluetooth 3.0 en niet op het modernere en energie-zuinige Bluetooth 4.

Geen paniek, tijdens een lange vlucht kan je met een kabel 18 uur naar muziek luisteren terwijl noisecancelling aanstaat. De Zik 2 heeft NFC ingebouwd zodat pairen met een NFC-smartphone nog makkelijker is. De Zik 2 ondersteunt smartphones met HD Voice voor beter klinkende telefoongesprekken.

De nieuwe iOS en Android Zik-app heeft de mogelijkheid om het niveau van noisecancelling aan te passen. Zes van de acht microfoons luisteren naar omgevingsgeluid en de software filtert tot 30 decibel aan omgevingsgeluid zoals de herrie van vliegtuigmotoren weg. Er zijn echter momenten dat noisecancelling iets teveel van het goede is, bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek. Dan ben je zo geisoleerd van je eigen stem dat je opgesloten kan voelen.

Via Street Mode kan de Zik-software toch weer een deel van het omgevingsgeluid zoals je stem vermengen met het andere geluid. Het verschil tussen maximale noisecancelling en Street Mode is vergelijkbaar met het stemgeluid als je zwaar verkouden bent of juist niet.

Sowieso is de noisecancelling van de Zik heel indrukwekkend. Een trein- of vliegreis is meteen een stuk aangenamer. Mijn persoonlijke mening is echter dat de Bose met de QuietComfort 20-oordoppen de Zik 2 net ietsjes overtroeft als het om noise cancelling gaat. Dat verschil is echter wel minimaal.

De Zik 2 heeft ook een modernere DAC (digital-to-analog converter) die het geluid nog beter als zijn voorganger oppept. De bediening van de functies zoals EQ-instellingen is in de app ook verbeterd. Het werkt allemaal heel intuïtief.

Je kunt nu ook EQ-instellingen downloaden die door de muzikant zelf zijn aangemaakt. Het idee is dat je de muziek dan precies hoort zoals de muzikant dat voor oren had. Je kan ook de instellingen van andere muxiekliefhebbers downloaden. Leuk, maar ik vind het erg gimmicky. Het is iets wat ik in elk geval niet zou gebruiken.

Geluidskwaliteit, of noisecanceling en bediengemak

Uiteindelijk is het belangrijkste bij een koptelefoon nog steeds geluidskwaliteit. De audiofiel zal dan ook niet snel kiezen voor een bluetooth-koptelefoon. Hoe je het ook went of keert, bij het draadloze overseinen van de muziek gaat er kwaliteit verloren. Mijn oren zijn echter te slecht om dat te kunnen horen.

In mijn beleving klinkt de Zik 2.0-koptelefoon uitstekend en is het gebruikersgemak van de touchschelp en de hoge kwaliteit noisecancelling doorslaggevend. De eerste generatie Zik was wat mij betreft een trendsetter op het gebied van bluetooth koptelefoons. De tweede generatie is compacter, lichter en op alle fronten verbeterd, maar of het voor jou de beste keuze is, kan ik je niet vertellen. Het ene oor is het andere niet. Los daarvan is er ook nog smaakverschil wat betreft muziek, en hoe je dat in audio gepresenteerd wilt hebben.

Ga vooral in de winkel uitgebreid luisteren. 350 euro voor een koptelefoon is namelijk geen kattepis.