Eerste indruk: Philips Cinema 21:9-tv

Eerste indruk: Philips Cinema 21:9-tv

21 januari 2009 om 11:01
Laatste update: 29 april 2018 om 13:16

Philips showde de eerste tv met 'superbreedbeeld': de Cinema 21:9 heeft dezelfde beeldverhouding als bioscoopfilms. Vaarwel zwarte balken.

Philips toonde dinsdagmiddag de Cinema 21:9-tv aan de Nederlandse pers. Het bedrijf heeft hiermee een primeur: dit is de eerste consumenten-tv met een zelfde verhouding als van bioscoopbeeld. Het formaat van 21 bij 9 is vrijwel gelijk aan het 2.39 bij 1-formaat waarin volgens Philips 90 procent van de speelfilms die op dvd uitkomen zijn geschoten. Het grote voordeel is dat deze films op de nieuwe tv eindelijk ook echt het hele scherm vullen. Foto's en filmpjes mochten van Philips nog niet worden gemaakt.

De nieuwe 1,4 meter brede tv ziet er prachtig uit, zeker als je het vergelijkt met een scherm met gewoon breedbeeld en dat deed Philips dus ook. Bij de reguliere 16:9-tv's is het beeld voor het gevoel veel kleiner, vanwege de zwarte balken. De Cinema 21:9 doet meer recht aan hoe de filmbeelden ooit zijn bedoeld toen ze werden geschoten voor het witte doek. Het kijkt ook lekkerder.

Door het veel bredere scherm betrapte ik mezelf er op zo nu en dan alleen een stukje van het scherm te bekijken. Maar dat is volgens Philips ook normaal gedrag. Uit eyetrackingonderzoeken bleken veel bioscoopbezoekers dat ook te doen.

De Cinema 21:9-tv is vooral bedoeld voor filmliefhebbers. En dan met name voor fans van de grote blockbusters, want wat minder bekende animatie of arthousefilms zijn meestal minder breed gefilmd dan 21:9. Voor gewone tv-zenders hem je nog niks aan 21:9. Steeds meer tv-programma's zijn 16:9 (gewoon breedbeeld). De Cinema 21:9 waardeert deze beelden wel automatisch op. Maar hoe dat eruit ziet, toonde Philips nog niet.

Ook standaard 4:3-beelden zijn op de nieuwe tv te bekijken. Dan is er een keuze uit onveranderd beeld met grote zwarte balken aan de zijkanten van het beeld of het automatisch laten oprekken van de zijkant van het beeld. Twee tv-kanalen naast elkaar op 4:3-formaat bekijken, is niet mogelijk, al vindt Philips het idee wel 'interessant'. De 4:3-beelden werden ook nog niet op de Cinema-tv getoond. Sowieso ging het nog om een prototype. Doordat de werking van de Perfect Pixel-chip in het prototype nog moet worden verbeterd, ontbrak er wat scherpte.

Volgens Philips is de 21:9-lcd voor filmliefhebbers een praktischere oplossing dan het installeren van een beamer in een lichtdichte kamer. Projectoren kunnen 21:9 ook goed aan, maar het ophangen van een lcd-tv is volgens Philips voor een grotere groep mensen toch stukken praktischer. Het eerste model van de Cinema 21:9 heeft een beelddiagonaal van 56 inch. Ook beschikt hij over een driezijdige Ambilight Spectra-functie en ingebouwde speakers. Philips levert straks bij de nieuwe tv ook een Blu-Ray-homecinemaset met 7.1-speakers.

De Cinema 21:9 lijkt me een must-have voor echte videofielen. Ze zijn eindelijk verlost van die irritante zwarte balken. Maar de grote vraag blijft of ook de gewone filmliefhebber voor de 21:9-tv zal vallen. Daarvoor is prijs van deze eerste superbreedbeeld-tv cruciaal. Maar Philips maakt het bedrag pas eind februari bekend. In het tweede kwartaal is hij te koop.

Lees meer over:

Deel via