Falcon 9-raket landde 'netjes en verticaal'... in het water
Ook de tweede poging van SpaceX om een raket na lancering netjes te laten landen, eindigde in het water: het stormde te hard.
Eigenlijk zou SpaceX de Falcon 9-raket al zondagnacht de lucht in schieten, maar door problemen werd de lancering een aantal keer uitgesteld. Vannacht ging hij dan toch de lucht in om de Amerikaanse satelliet DSCOVR in het heelal af te zetten. Deze satelliet gaat data meten van de aardse atmosfeer en klimaat.
Doel: goedkopere ruimtemissies
Na de lancering keerde de Falcon 9 raket van SpaceX terug met de bedoeling om op een platform in de oceaan te landen. Als de raket zo veilig is op te vangen, kan hij opnieuw gebruikt worden. Zo'n raket zou een unicum zijn en belangrijk voor de ruimtevaart: ruimtereizen zouden daarmee veel goedkoper worden.
De eerste keer in januari mislukte de landing door een tekort aan hydraulische vloeistof, waardoor de raket veel te hard neerkwam op het platform.
Kleine kans
Dit keer had SpaceX al gewaarschuwd dat de landing een lastig verhaal zou worden wegens slecht weer dat al de hele week aanhield in Florida. "Het platform werkt niet in extreme weersomstandigheden", stond op de website van de ruimtevaartorganisatie. "Dat weer wordt wel verwacht. We meten enorme golven in de oceaan, waardoor het bereiken van het platform bijna onmogelijk wordt. De raket zal alsnog een zachte landing in het water proberen waarmee je waardevolle landingsdata kunnen vergaren, maar overleving is hoogst onwaarschijnlijk."
Nette landing
De post op de website kreeg gelijk. De raket kwam terug op aarde maar landde in zee, slechts op tien meter afstand van zijn doel. SpaceX CEO Elon Musk schreef op Twitter: "Raket landde zachtjes en netjes verticaal in de oceaan binnen 10 meter van het doel. Bij beter weer is een goede landing heel waarschijnlijk." Ook postte hij een wat onduidelijke foto van de landing. De lancering van de raket is hieronder te bekijken.
Lees ook: