Hersengolven houden je nek warm

Hersengolven houden je nek warm

28 november 2013 om 11:45
Update: 28 april 2018 om 08:53

Met neuroknitting brei je een sjaal volgens het patroon van je hersengolven.

Breien is hip. Het sluit aan bij de hang naar slow en local, je maakt iets met je handen en het is een heel rustgevende handeling in een leven vol impulsen. Probleem is wat je gaat breien. Inmiddels ben je voor patronen niet meer aangewezen op de Burda maar kun je online duizenden instructies vinden. Veel is helaas nog steeds in de stijl van de truien van Loes Veenstra, waar alleen mevrouw Veenstra zelf nog mee over straat kan.

Knitic brengt breien naar het nu. Het project neuroknitting van ontwerpduo Varvara Guljajev en promovendus Sebastian Mealla biedt software die je in staat stelt om je eigen hersengolven te breien. Of moet ik zeggen: 'je hersengolven te 3D printen in wol'. Met behulp van een EEG headset leggen ze hersenactiviteit vast terwijl je naar een aria van Bach luistert. Wat je hersenen doen, zie je terug in een warme sjaal.

De registratie duurt tien minuten. Iedere seconde werd het signaal uit de 14 kanelen van het EEG-apparaat gesampled. De drie hoofdmetingen waren mate van onstpannenheid, opwinding en de cognitieve belasting. Dat zijn de data die omgezet zijn in een breipatroon. Zo is je reactie op muziek van seconde tot seconde vastgelegd in een tastbaar stuk textiel.

De hersengolven die je ziet zijn van de in Zwolle geboren Sytse Wierenga, die via IO aan de TU in Delft, Antwerpen en de HKU in Barcelona terecht kwam waar de neuroknitting plaats vond.

Eerder zagen we sjaals gemaakt naar geluidsgolven van je stem en sjaals met infographics.

Meer over

Deel dit artikel