Hyves-rivaal van tiener meteen plat
Blytes, een Hyves-rivaal gestart door een 16-jarige, ging meteen plat na de eerste ronde media-aandacht.
De 16-jarige Tim van Elsloo heeft deze maand een eigen sociaal netwerk gelanceerd: Blytes. Je kan als tiener minder ambitieuze hobby's hebben zeg maar. Van Elsloo mailde ons enkele weken geleden toen hij de site onder de naam Durb wilde lanceren, maar na wat onderzoek kwam hij erachter dat die naam in plat Engels toch niet zo geschikt was. Op zoek naar een andere naam voor zijn alternatief voor Hyves en Facebook kwam hij uit bij Blytes.
De site heeft een eenvoudige vormgeving en een stuk minder toeters en bellen dan bijvoorbeeld Facebook en Hyves. Wel zo overzichtelijk. De basisfuncties zijn wel hetzelfde: profielen, statusupdates, foto's met gezichtsherkenning. Het is mogelijk je update van andere sites als Twitter, Hyves en Facebook in Blytes binnen te laten lopen. De site heeft na ruim een week meer dan 600 leden. De afgelopen dagen kreeg Blytes wat aandacht op techblogs en dat leidde zondag tot een bericht op Nu.nl. Dat deed de servers van Van Elsloo meteen crashen.
Of Blytes enige kans maakt, valt sterk te betwijfelen. De meeste internetters hebben geen zin zich opnieuw bij een nieuw sociaal netwerk aan te sluiten en al hun vrienden uit te nodig. Dat is een van de redenen dat zelfs Google (met Buzz) en Apple (met iTunes Ping) tot nu toe op social mediagebied weinig succes hebben. Maar het is een moedige poging gezien Van Elsloo's leeftijd. En wie weet lukt het hem een functie te verzinnen waar de andere sites nog niet op zijn gekomen. We hadden een e-mailinterview met hem.
Waarom heb je Blytes ontwikkeld en hoe lang heb je er aan gewerkt?
Ik ben nu al een aantal jaar bezig met m'n eigen sociale netwerk. Grootste reden hiervoor is de waanzinnig grote doelgroep die je aan kunt boren. Iedereen om je heen is in staat het te gebruiken en je krijgt dus vrijwel altijd (positieve) feedback, omdat men weet wat het is.
Wat is de bedoeling van de site? Op wie richt je je?
In eerste instantie richt ik me vooral op scholieren en studenten. Uiteraard kunnen andere mensen ook lid worden. Er zijn geen restricties, ik raad echter wel aan om pas lid te worden als je op de middelbare school zit. De bedoeling van de site is om iets meer te doen dan Facebook en Hyves, door meer toepassingsmogelijkheden of features te bieden.
De belangrijkste meerwaarde zit 'm bijvoorbeeld in het koppelen van Hyves, Twitter en Nu.nl aan Blytes: na het registreren op Blytes kun je al je instellingen overladen vanaf Hyves. Je kunt automatisch je Twitter importeren en je kunt Nu.nl-nieuwsberichten (die vanuit een rss-feed geladen worden) boven je homepage laden. Bij interessante artikelen kun je direct doorklikken.
Daarnaast is ook 'gezichtsherkenning' in Blytes opgenomen. Dit houdt in dat gezichten (dat kunnen er dus meerdere zijn) door de server herkend worden tijdens het uploaden van een foto. Daarna kunnen gebruikers er dan een profiel van één van hun vrienden aan koppelen.
Denk je dat mensen geen zin meer hebben zich bij weer een ander sociaal netwerk aan te melden? Mensen komen nauwelijks door de dagelijkse stroom berichtjes van de bestaande sites heen?
Dat klopt. Als ik m'n computer opstart ga ik standaard naar Hyves, Twitter, Nu.nl, enzovoort. Conclusie: het zou veel handiger zijn als dit gecombineerd is. Oplossing: Blytes. Met één extra site ben je juist minder tijd kwijt voor het checken van de updates om je heen.
Wat is er anders dan aan Hyves en Facebook?
Veel huidige sites zijn in mijn ogen niet innovatief genoeg. Als grootste sociale netwerk van Nederland zou Hyves.nl wat mij betreft ook meer voorop mogen lopen qua techniek.
Wanneer zijn de iPhone- en iPad-app klaar?
Ik vind het belangrijk dat applicaties niet alleen vernieuwend zijn, maar tegelijkertijd simpel en snel. De helft van de mogelijkheden die de iOS-app te bieden heeft, zien er uiteindelijk niet in omdat ze te weinig extra mogelijkheden bieden ten opzichte van de snelheid en/of simpelheid die verloren gaat.
Uiteindelijk ben ik inmiddels tevreden over de iPhone-app. Nu ook de naam definitief vast staat kan ik me opnieuw registreren bij Apple onder een bedrijfs-account en de applicatie aanbieden. De iPad-app ligt wat ingewikkelder. Op de iPad heb je een groter scherm, waarbij je veel meer kunt laten zien. Dat maakt het dan ook weer moeilijker om een makkelijk te gebruiken applicatie te ontwerpen.
Je bent 16 jaar. Wat heb je tot nu toe nog meer ontwikkeld?
Behalve een heleboel projecten die nooit gepubliceerd zijn, heb ik ook de musicalsapp ontwikkeld voor Stage Entertainment Nederland en Stage Duitsland en een iPhone-applicatie voor een Duits bedrijf. Ook heb ik voor een aantal bedrijven websites ontwikkeld.
Hoe wil je geld gaan verdienen? Er staan nog geen advertenties?
Er komen in principe geen advertenties. Niemand zit te wachten op advertenties op een social network. Ik wil proberen om op een andere manier geld te verdienen aan deze site, namelijk via het aanbieden van betaalde bedrijfs-accounts: een bedrijf kan speciale pagina’s aanmaken die geïnteresseerde gebruikers/klanten kunnen volgen. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf statistieken over hun producten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld heel gedetailleerd volgen wat mensen schrijven over het product en wat de gemiddelde mening is door op keywords te zoeken in berichten die geplaatst worden.
Het gat na Twitter, Hyves en Facebook is groot. Andere netwerken als Netlog en Google Buzz krijgen ook weinig voet aan de grond. Waarom zou Blyte wel een plaats verdienen?
Omdat het vernieuwend en gebruikersvriendelijk is en andere social networks koppelt.