Karbonaadjes uit het lab
Nederlandse wetenschappers slaagden er als eersten in om varkensvlees in het lab te kweken.
Misschien eten we over een jaar of vijf worsten en frikandellen die in het lab gekweekt zijn. Wetenschappers van de Universiteit van Eindhoven kweekten spiercellen van varkens op een voedingsbodem met een organische soep, waardoor de cellen zich vermenigvuldigen. Het resultaat is een plakkerige varkensspiermassa die de wetenschappers overigens nog niet hebben geproefd.
Projectleider Mark Post zegt dat wat ze nu hebben gekweekt meer lijkt op 'uitgeput spierweefsel'. Ze zoeken naar een methode om het vlees te verbeteren door training en rekken, net zoals wij onze spieren ontwikkelen. Post is ervan overtuigd dat het uiteindelijk wel lukt.
Met deze techniek heb je slechts het vlees van een dier nodig om miljoenen kilo's vlees te maken. Post denkt dat de consument wel labvlees zal kopen zolang het maar voelt en smaakt als echt vlees. Volgens post zal dit product dierenleed verminderen en goed zijn voor het milieu. De VN wijt 18 procent van alle broeikasgassen aan vee.