Koreaanse wolkenkrabber speelt verstoppertje
De eerste onzichtbare wolkenkrabber komt in Zuid-Korea te staan. Toch is de kolos bepaald niet onopvallend.
Normaal gesproken is een wolkenkrabber het toppunt van opschepperij. Gigantische torens opgetrokken uit steen, staal en glas zijn de paradepaardjes van architecten en vaak een symbool voor de stad waar ze in staan. Daarnaast zeggen torens ook veel over de tijd waarin ze gebouwd zijn; het Empire State Building in New York is tekenend voor de Art Deco-stijl van de jaren 20.
De toren die nu in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gebouwd wordt, is onmiskenbaar een toren van de 21ste eeuw. Niet alleen komt de toren met zijn strakke lijnen en geometrische patronen in staal en glas erg modern over, de wolkenkrabber is ook nog eens onzichtbaar. Dat klinkt in eerste instantie heel cool, maar wanneer je hoort dat de toren vlakbij Incheon International Airport komt, wordt het helemaal spannend.
Toch zullen er weinig ongelukken met de wolkenkrabber gebeuren. De 450 meter hoge Tower Infinity is namelijk alleen vanaf een bepaald punt onzichtbaar. Dat krijgen de architecten van GDS Archritects voor elkaar door een laag van led-lampjes en camera's aan de buitenkant van de toren. De camera's staan allemaal naar buiten gericht en de ledjes aan de andere kant geven die beelden op de juiste manier weer. Zo moet de illusie ontstaan dat het gebouw er niet is, of bijna doorzichtig lijkt.
De toren met 0%, 30% en 100% onzichtbaarheid
Daarnaast krijgt de toren naast restaurants ook een 4D-bioscoop, waterpark en zelfs een achtbaan. Als de toren af is, moet het de zesde hoogste wolkenkrabber ter wereld zijn. De architect verwacht dat het gebouw ergens volgens jaar voltooid zal zijn.