Kunstivoor van mensentanden

Kunstivoor van mensentanden

6 oktober 2014 om 05:47
Laatste update: 28 april 2018 om 03:43

Mensentanden bevatten hetzelfde stofje als slagtanden van olifanten. Daar kun je bio-juwelen van maken.

Op de website van kunstenaar Nina van den Broek zijn verontrustende berichten te lezen. Over hoe Satao, Kenia’s grootste olifant, in de handen van stropers is gevallen en hoe jaarlijks duizenden olifanten worden gestroopt om hun slagtanden. Nog steeds neemt de vraag voor ivoor toe, vooral uit het rijker wordende China, waar gedecoreerd ivoor een belangrijke plek inneemt in de kunst en religie.

In vitro ivoor

Dat moet anders vindt Van den Broek, en ze besteedde haar stage bij het Open Wetlab van de Waag Society om een in vitro alternatief te creëren voor ivoor en hoorn.

Het resultaat is een ring, gemaakt van menselijke melktanden. Slagtanden van dieren bestaan grotendeels uit primaire dentine, dezelfde grondstof waar alle tanden uit zijn opgebouwd. Van den Broek begon haar experimenten met koeientanden, afval uit de vleesindustrie, en ging daarna over op melktanden om de ring een persoonlijke en emotionele waarde te geven.

Melktanden doneren

De tanden worden verpulvert tot een poeder en vervolgens manueel opgebouwd tot een object, zonder vormbeperkingen. Mensen kunnen hun eigen melktanden of die van de kids doneren. Van deze tanden wordt de ring gemaakt die doet denken aan de slagtanden van de olifant. Op de site van Ivorish is haar hele onderzoek te volgen.

Materiaalprijs

Dit bewustwordingsproject leverde Van den Broek een nominatie op voor de New Material Award 2014. Op 20 november worden de twee winnaars bekend gemaakt en opent de tentoonstelling van alle genomineerde projecten in Het Nieuwe Instituut. Daaronder vind je veel Bright-Bekenden, zoals het 3D Print Canal House van Dus Architects, CaCO3 Stoneware van Laura Lynn Jansen en Tomas Vailly, B.B. Platform van Borre Akkersdijk, Graphlight van Niels Datema, Coleoptera van Aagje Hoekstra, Invert Footwear van Elisa Joolen en Mycelium Project van Studio Eric Klarenbeek.

Lees meer over:

Deel via