Laat Facebook toch met rust
De kritiek op Facebook is grotendeels onterecht, betoogt Ben Parr van Mashable.com.
Als je je privacy wilt beschermen, moet je zelf maatregelen nemen en niet gaan zeuren als Facebook er onzorgvuldig mee omspringt, zo betoogt Parr. Niemand is immers verplicht om een account te nemen bij Facebook.
'Als je niet wilt dat je foto's met de rest van de wereld worden gedeeld, dan moet je ze om te beginnen niet uploaden', schrijft hij. En: 'In de sociale-mediawereld waarin we leven, moet je ervoor zorgen dat niemand gênante foto's van je kan nemen.'
Tja, natuurlijk hebben mensen een eigen verantwoordelijkheid. Maar dat geldt net zo goed voor bedrijven als Facebook. En dat is nu precies waar de schoen wringt. Want zowel het nieuwe privacybeleid als de manier waarop Facebook daarover heeft gecommuniceerd, hadden toch wel wat beter gekund?
Ook Parr erkent dat er sprake is van gebrekkige communicatie van de kant van Facebook. Maar volgens hem is dat onvoldoende reden om bij de sociale-netwerksite weg te gaan. Het grotere privacyprobleem (veroorzaakt door de stormachtige opkomst van sociale media) los je daarmee niet op, stelt hij. Dat kan volgens hem alleen door betere voorlichting over de manier waarop onze privacy verandert onder invloed van internet en door je gezonde verstand te gebruiken.
Je gezond verstand gebruiken... Dat niemand daar eerder op was gekomen.