Laatste paar miljoen internetadressen te vergeven
De voorraad internetadressen in de huidige variant iPv4 is nu echt bijna op. We zijn toe aan de laatste ip-blokken.
Het is iets eerder dan gedacht, maar het zat er al jaren aan te kopen: vrijwel alle combinaties ip-adressen zijn nu verdeeld. 'Sinds enkele uren is de centrale voorraad internetadressen uitgeput', meldt Joost Tholhuijsen, voorzitter Stichting IPv6 Nederland dinsdag. IPv6 is de naam van de nieuwe versie van het internetprotocol, dat de huidige versie de komende jaren zal vervangen. Grootste voordeel van IPv6 is de enorme hoeveelheid nummercombinaties die aan online apparaten zijn toe te wijzen.
Het huidige IPv4 (versie 5 slaan we over) kent maximaal 4,2 miljard combinaties. Die zijn nu bijna allemaal in gebruik. De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) geeft dinsdag de vijf laatste blokken van ieder ruim 16 miljoen adressen aan de vijf Regionale Internet Registratie (RIR) instanties. Deze RIR's moeten de adressen onder internetproviders verspreiden. Het is de bedoeling dat dat mondjesmaat gebeurt.
De komende jaren hebben nieuwe internetbedrijven dan de mogelijkheid om nog te communiceren met het huidige internet. In Azië bestaat er al langer adresschaarste omdat dat gebied bij de indeling van IPv4 bijna dertig jaar geleden veel minder adresruimte kreeg toegewezen dan Amerika en Europa.
'Met de werkvoorraad die Azië nu heeft, is de verwachting dat internetproviders daar al voor het eind van de zomer van 2011 geen nieuwe IPv4-adressen meer kunnen aanvragen', aldus de stichting. RIPENCC, de Europese RIR die in Amsterdam zit, kan waarschijnlijk nog tot einde 2011 aan de behoefte voldoen.
Uiteindelijk kunnen providers alleen nog met 'kunst- en vliegwerk' nieuwe klanten met IPv4 aansluiten. Het 'oude' internet blijft intussen natuurlijk gewoon werken, maar groeien kan niet meer. Uiteindelijk komen er steeds meer bedrijven, sites en apparaten die alleen met IPv6 werken.
Probleem met de overgang van IPv4 naar IPv6 is dat beide niet compatibel zijn. Apparaten met alleen IPv4 kunnen niet verbinden met servers met IPv6. Op deze site is te zien welke kleine minderheid van de top 100 Nederlandse sites nu al klaar zijn voor IPv6, zoals Google, Facebook en GeenStijl. Lees meer over IPv6 in onze uitlegparty.