Liever een gedeelde schuur dan een verre buur

tags:
Userpica

Vijf schuurtjes in Utrecht vieren wijkgebonden productionele kennis. Social design op buurtniveau.

"Ach, het heeft niet zoveel om handen. Af en toe doe ik er wat" en "Ik bewaar er dingen die misschien weer een keer van pas komen", waren de meest gehoorde antwoorden toen Joanna van der Zanden en Arne Hendriks op onderzoek uitgingen in de wijk Rotsoord in Utrecht en bewoners vroegen wat ze zoal in hun schuur doen. Social design biënnale Utrecht Manifest verkoos de wijk als onderwerp van het cultuurevenement dat ontwerpproces en gebruiker dichter bij elkaar moet brengen. Een onderdeel daarvan is het in kaart brengen van de aanwezige kunde en kennis in de buurt.

Veel van die informele kunde speelt zich af in de rommelige gebouwtjes onttrokken aan het straatbeeld. Ze zouden volgens Van der Zanden en Hendriks de levensader van de wijk kunnen worden, wanneer bewoners het ‘iets’ delen dat ze in de schuur doen: het produceren, repareren en bewaren. Om dat te illustreren bouwen ze deze week vijf schuren op het Vicona-terrein. Water uit de regenton wordt gezuiverd en aangemaakt tot limonade, oud papier wordt ingezameld en verwerkt tot briketten, en met de beste tips voor het maken van compost kan menig tuinierende buurtbewoner zijn voordeel doen. Schuren worden zo gedeelde productieruimtes waar strategische reserves worden opgeslagen. Dat kan natuurlijk niet gebeuren zonder goede communicatie. Daarom wordt een van de schuren de studio voor een lokaal radiostation.

Iedereen die net als ik op vierhoog woont en ook zo nieuwsgierig is naar deze schuurcultuur, is van harte welkom om met zelf meegenomen hamer mee te bouwen aan de vijf schuurtjes. Vandaag start de bouw, de opening is op 5 mei.

door Dewi Pinatih, 01-05-2012 2 reacties, 4030 views

Sturkenbaum, 3 jaren geleden
afbeelding van Sturkenbaum

Prachtig initiatief, ben heel erg benieuwd hoe dit verder gaat lopen.

Juan Nibbelink, 3 jaren geleden
afbeelding van Juan Nibbelink

Ik houd van dit soort initatieven


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 105 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl