Lof voor einde thuiskopieheffing
Staatssecretaris Teeven krijgt van een bekende jurist en de elektronicabranche lof voor zijn plan de thuiskopieheffing te schrappen.
Nadat staatssecretaris Teeven maandag zijn voorstel om downloaden te verbieden en de thuiskopieheffing op blanco dvd's en cd's te schrappen naar de Kamer heeft gestuurd is er een storm van protest opgelaaid. Consumenten, muzikanten, internetproviders en digitale activisten zijn allemaal tegen. Maar vanuit juridische hoek klinkt nu bijval voor het plan van de bewindsman.
Hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser van de Universiteit Leiden mailt dat hij het 'een prima brief met duidelijke keuzes vindt'. Hij is 'gematigd enthousiast'. De handhaving van een downloadverbod betekent volgens Visser 'inderdaad dat tussenpersonen (providers en sites, red.) in een bepaalde mate zullen moeten gaan filteren'. 'Dat draagt het risico in zich dat er te veel gefilterd gaat worden. Daar moet dus veel aandacht aan besteed worden.' Maar op dit punt is Teeven zelf ook nogal vaag.
De afschaffing van de thuiskopieheffing noemt Visser een 'dapper besluit', dat bij rechtenorganisaties ongetwijfeld voor veel protest zal zorgen. 'Als je als organisatie gewend bent dat er tonnen of miljoenen binnenkomen waar je geen dienst voor hoeft te leveren, waar je een fors percentage van inhoudt - voor eigen salarissen, 'goede doelen', het voeren van publiciteitscampagnes en allerlei juridische procedures - en de rest als een soort sinterklaas kan verdelen onder je dankbare aangeslotenen, dan is het zeer bedreigend als die geldstroom ophoudt', aldus Visser in zijn commentaar (PDF).
Gevolg is wel dat individuele 'makers' wat minder geld krijgen, maar de hoogte van dat bedrag konden ze volgens de hoogleraar 'toch al nooit verifiëren'. De creativiteit en de markt voor creatieve producten leidt er geen schade door, denkt hij.
Ook de drie verenigingen FIAR-CE, STOBI en ICT Office - die de ict- en consumentenelektronica vertegenwoordigen - zijn blij als er een einde komt aan de thuiskopieheffing. Uiteraard, want dan gaan hun prijzen omlaag. 'De thuiskopieheffing staat vernieuwing in het aanbod van beter en uitgebreider legaal aanbod in de weg', vinden de drie industrieclubs.
In landen waar de thuiskopieheffing ook is afgeschaft of waar hij nooit bestond worden volgens de verenigingen 'per inwoner reeds 5 tot 8 keer meer aan digitale muziek uitgegeven dan in Nederland'. Ze zien Teevens maatregel dan ook als een 'stimulans voor een goed en legaal aanbod'. Over een downloadverbod spreekt de branche zich niet uit.
De Consumentenbond en de vakbonden voor musici en acteurs zijn juist voorstander van uitbreiding van de thuiskopieheffing naar meer informatiedragers, zoals mp3-spelers en harddisk, zolang er maar geen downloadverbod komt. De opbrengsten van de extra heffingen moeten dan beter worden verdeeld onder de creatieven.