Met Philips nauwkeurig door de supermarkt navigeren

Met Philips nauwkeurig door de supermarkt navigeren

25-05-2015 08:01 Laatste update: 28-04-2018 00:07

In deze supermarkt navigeren shoppers met hun smartphone tot op de meter nauwkeurig naar producten dankzij Philips-ledverlichting.

Ik volg bijna altijd al winkelend dezelfde route door de supermarkt bij mij om de hoek. Echter, een paar keer jaar verzint het management opeens dat de kaas op de plek van de ham moet liggen en de sesamolie weer van de olie-afdeling terug moet naar de Aziatische schappen. Ik zoek me dan rot en zou het liefst een indoor Google Maps openen die de kortste route naar de sesamolie laat zien.

Leefde ik maar als 'God in Frankrijk', dan was in elk geval bij één Carrefour-supermarkt in Lille dit probleem door Philips opgelost. De ledverlichting boven het pad tussen de schappen verlicht niet alleen de winkel maar stuurt ook onzichtbaar voor het menselijk oog data naar smartphone-camera’s.

De selfie-camera van de smartphone vangt de data op. Een app berekent tot op de meter nauwkeurig de locatie van de shopper. De app weet ook welke richting de smartphone wijst en biedt zo de shopper de kortste weg naar alle aanbiedingen.



Volgens Philips leverde de nieuwe ledverlichting, Visible Light Communications (VLC), ook een stroombesparing van 50 procent op. Dat zou een sterk argument kunnen zijn voor winkeliers om juist voor deze technologie te kiezen en niet voor de iBeacons die erg in opmars zijn.

iBeacons zijn goedkope basistationnetjes die via bluetooth data naar de smartphone van de shopper kunnen sturen en ook de positie van de shopper kunnen bepalen. iBeacons zijn wel goedkoper maar ze zijn minder nauwkeurig en werken alleen met de smartphone van de klant die Bluetooth 4.0 ondersteunt, en deze ook aan heeft staan.

iBeacons: voor- en nadelen

Wil je dezelfde nauwkeurigheid en hetzelfde effect als het VLC-systeem van Philips, dan moet de winkel met een grote hoeveelheid iBeacons uitgerust worden op onhandige plekken. Met VLC is het slechts een kwestie van lampen aan het plafond monteren.

Daarentegen kan een iBeacon-systeem wel een ‘boodschap’ versturen naar een smartphone van een klant, zelfs al zit die in de tas of broekzak. Dat kan met VLC niet. De klant moet bewust de smartphone met geopende app in zijn hand hebben. De systemen zouden elkaar kunnen complimenteren.

VLC is overigens niet nieuw. Er wordt al jaren aan deze technologie gewerkt onder de naam Li-Fi. Het principe is eenvoudig. Ledlampen kunnen miljoenen malen per seconde aan- en uitgezet worden, zonder dat je dat kan waarnemen. Aan- en uit is ook te interpreteren als binaire nullen en enen, oftewel computerdata.