Nalaten digitale muziek mag niet
Na je overlijden mogen je nabestanden je digitale muziekcollectie, legaal bij iTunes of Amazon gekocht, niet erven.
Juridisch gezien staan iTunes en Amazon het niet toe om de legaal gekochte digitale muziek na je overlijden na te laten aan nabestaanden, schrijft Evolver.fm. De twee populairste online muziekverkopers hebben in hun voorwaarden passages staan waardoor ze ook na aanschaf controle over het product dat je hebt gekocht behouden. Na je dood je iTunes-collectie aan een dierbare overdragen is niet toegestaan, met als gevolg een risico op weer zo'n bizarre rechtszaak rond filesharing.
Praktisch gezien valt het wel te regelen - niemand houdt je tegen - maar in juridische zin is het verboden. 'Problemen met deze manier van muzieklicensering zijn nog niet op grote schaal opgedoken, maar dat komt omdat we de eerste generatie van digitale muziekfans zijn. Met andere woorden, het is nu nog een theoretisch probleem, maar in de toekomst niet meer', aldus Evolver.fm.
Nu muziekconsumptie zich in hoog tempo van het opslaan van bestanden verplaatst naar streaming via de 'cloud', zijn er straks geen GB's aan muziek meer na te laten. Je zou in je erfenis kunnen laten zetten wie na je dood je wachtwoord krijgt voor iTunes iCloud, Amazons Cloud Drive of Google Music, maar dat recht heb je ook niet. Terwijl je oude cd's en lp's wel kunt nalaten.