NASA test vliegende schotel met succes - op de landing na

NASA test vliegende schotel met succes - op de landing na

30-06-2014 11:25 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Alleen wat problemen met het landen: de parachute raakte verstrikt.

NASA testte afgelopen weekend de lancering van een eigen 'vliegende schotel' in Hawaii. Het primaire doel van de test is gehaald. De bonusmissies, waarbij de nieuwe landingstechnieken werden getest, verliepen minder goed, omdat de parachute niet meewerkte.

Zachtere landing op Mars

In Hawai ging een grote ballon de lucht in met daaronder een nieuw remsysteem voor toekomstige Marslanders, die op het eerste gezicht nogal lijkt op een een vliegende schotel. De komende jaren moeten nieuwe landers met meer betrouwbare en veiligere systemen gaan landen. De laatste rover, Curiosity, werd met een vliegende hijskraan op het oppervlak gezet, maar die methode is behoorlijk risicovol en niet geschikt voor zwaardere landingen.

bekijk op YouTube

Low Density Supersonic Decelator

Het nieuwe systeem, de Low Density Supersonic Decelator (LDSD), moet zorgen dat dat meer vlekkeloos gebeurt. Om omstandigheden na te bootsen die op die van Mars lijken (waar de lucht ijl is), moest de schotel naar 36 kilometer hoogte in de hemel gebracht worden. Dat gebeurde met een enorme ballon van 30,5 meter wijd.

De heenweg verliep geslaagd, de landing ging minder. Met behulp van een grote parachute moest de LDSD weer op aarde terecht komen. De parachute raakte echter verstrikt, waardoor de val van de schotel niet goed werd afgeremd en de schotel in de Grote Oceaan plonsde.

Succesvolle test

Toch noemt NASA de test een succes, omdat het remsysteem de correcte hoogte behaalde. "Het testvoertuig werkte goed en we hebben onze missies gehaald", zei projectmanager Mark Adler in een persverklaring. "We hebben alle data en hardware uit het voertuig gehaald. De geleerde lessen zullen we in toekomstige vluchten toepassen." Er volgen nog twee andere oefeningen voordat de LDSD daadwerkelijk de ruimte in kan gaan. Ook die tests zullen op Hawaii plaatsvinden, waarschijnlijk volgend jaar.

Lees ook:

NASA: 'Hier hebben jullie onze satelliet'

Zo gaat NASA asteroïdes vangen