NASA wil astronauten in diepe slaap naar Mars brengen

NASA wil astronauten in diepe slaap naar Mars brengen

08-10-2014 13:15 Laatste update: 28-04-2018 03:43

NASA onderzoekt de mogelijkheid om mensen in 180 dagen slapend naar Mars te brengen.

Ruimteorganisatie NASA onderzoekt al jaren of het mensen naar Mars kan sturen. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk, alleen al om de kosten die ermee gemoeid zijn. De reis van minstens 180 dagen zou goedkoper kunnen door de bemanning in een soort winterslaap te brengen.

Torpor

De vorm van slaap die NASA nu onderzoekt, heet torpor en brengt de metabolische functies van astronauten naar een heel laag punt. In de natuur zijn er zoogdieren en vogels die gebruik maken van deze staat. De lichaamstemperatuur zakt, evenals de ademhaling, hartslag en stofwisseling. Torpide dieren verstijven helemaal en reageren nauwelijks meer op prikkels van buitenaf. Hiermee besparen ze een hoop energie als er groot voedseltekort is of bij extreme temperaturen.

180 dagen

"Tot nu toe hebben we mensen voornamelijk in therapeutische torpor gehouden", zegt Mark Schaffer van SpaceWorks, dat het onderzoek uitvoerde. "Dat was echter nooit langer dan zeven dagen." Met dit soort torpor worden mensen in kritieke toestand soms behandeld in het ziekenhuis. "Voor een menselijke missie naar Mars zouden we die zeven dagen moeten oprekken naar 90 tot 180 dagen, want zo lang duurt een enkele reis naar Mars."

Goedkoper

Astronauten zouden tijdens hun 'winterslaap' via hun aderen gevoed kunnen worden. Als torpor inzetbaar zou zijn voor dit soort ruimtereizen, zou dat enorm kostenbesparend zijn. Astronauten zouden in kleinere raketten vervoerd kunnen worden en met minder voorzieningen. Bemanningsleden zouden volgens SpaceWorks bijvoorbeeld in shifts van 2 tot 3 dagen kunnen werken, om vervolgens 14 dagen uit te rusten in diepe slaap.