Netwerk van speciale boxen meet luchtvervuiling in Eindhoven
In Eindhoven worden volgende week 35 'Airboxes' geplaatst die de luchtvervuiling in de stad gaan meten. Iedereen kan de resultaten realtime online bekijken.
Het is niet de meest frisse hoek van Nederland, als het om luchtvervuiling gaat. Uit cijfers van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) blijkt dat de Brabantse stad een te hoge concentratie stikstofoxide en fijnstof in de lucht heeft zitten. De organisatie AiREAS, een samenwerking tussen bedrijven, lokale overheid en inwoners, wil daarom de luchtvervuiling in de stad gedetailleerder in kaart brengen dan tot dusver werd gedaan.
Dertig van de luchtmetingskastjes komen op een vaste plek in de stad te hangen, terwijl er vijf Airboxes flexibel ingezet worden bij evenementen en calamiteiten. Diverse instituten zoals het RIVM doen onderzoek naar vervuiling door fijnstof in de Nederlandse lucht, maar een fijnmazig netwerk als dat van AiREAS is nieuw. Het is de bedoeling dat de resultaten van de metingen realtime zijn te volgen via de website.
Dat is geen noviteit, met bijvoorbeeld een app als luchtkwaliteit.nl, of het gecrowdsourcede landelijke onderzoek naar fijnstof met het iSpex meetinstrument voor op je iPhone. Het Longfonds bracht tijdens een landelijke meetdag door heel Nederland de luchtvervuiling in kaart. Het Eindhovense luchtonderzoek loopt vijf jaar lang door, zodat de universiteiten van Utrecht en Twente onderzoek kunnen doen met de forse hoeveelheid data die zo worden opgedaan. De Universiteit van Utrecht gaat die data koppelen met andere informatiebronnen om gezondheidsonderzoek te doen. Twente buigt zich over de geo-wetenschappelijke kant van het onderzoek: zij kijken naar de invloed van bebouwing, verkeersdrukte en weersomstandigheden op de vervuiling.