Nieuwe garde kijkt Da Vinci Code

19 mei 2006 om 17:43
Laatste update: 30 april 2018 om 02:42

De meest gehypete film van het jaar naar de bestseller van Dan Brown ging gisteren dan eindelijk in première.

Nieuwe Gardeverslag

<font size="1">Uitzinnigheid! De kaartjes waren met 5 euro spotgoedkoop en op uitnodiging bovendien.</font>


Ook hipsters zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Het was dan ook dringen in de Camera bioscoop. Mannen in Threadless en Buutvrij shirts, vergezeld van stug in zomerjurk doorstappende dames kakelden er vrolijk op los in de lobby. Bedeesd gadegeslagen door arme zielen die buiten stonden en op de reservelijst waren geplaatst. De vraag of je het boek had gelezen was niet van de lucht en moest tot grote schrik in meerderheid met nee worden beantwoord. Sterker, het boek niet gelezen hebben bleek zo ongeveer de norm. Dus zaal in, de bril nog even snel oppoetsen en kom maar op met die film van het jaar.


foto: Grytsje Klijnstra

<font size="1">'Heb jij het boek gelezen? Nee.
Heb jij het boek gelezen? Eh nee.
Heb jij het boek gelezen? Ja, maar ik weet er niets meer van.'</font>


Sony pictures heeft dik 125 miljoen dollar in de film gestoken en dat moet ook terugverdiend worden. Voor zo'n bedrag moeten aardig wat bioscoopkaartjes, dvd's en games worden verkocht. Er is Sony dan ook alles aan gelegen om van de film een voor-ieder-wat-wils-film te maken. Dus speelt Tom Hanks als Robert Langdon de hoofdrol. Blijkens de reacties van de dames in het publiek voldoet die in de verste verte niet aan de Robert Langdon in het collectieve vrouwlijke onderbewustzijn. Te dik, te pafferig, te oud, niet knap genoeg. Bovendien is Hanks in de film nogal statisch. Of de dood hem nou op de hielen zit of dat er iets met een sisser afloopt, steeds heeft Hanks dezelfde pseudo-intellectuele duim-en-wijsvinger aan de kin. Over Audrey Tautou, die Sophie Neveu vertolkt, kwamen nagenoeg geen klachten binnen, maar niemand zag vonken spatten.


<font size="1">Tom Hanks als Robert Langdon en Audrey Tautou als Sophie Neveu.</font>


Hoewel de film op majeure punten met het boek verschilt, is er tijdens de film heel wat uitlegwerk te doen. Dat gebeurt met indrukwekkende digitale effecten die zonder moeite flinke stappen nemen dwars door het vroege christendom heen. Maar er zijn scenes waarin er zoveel moet worden uitgelegd dat het de acteurs de grootste moeite kost om de dialoog ook dialoog te houden. Denk maar aan een scene uit CSI waarin twee rechercheurs een crimescene betreden en een onmogelijk gesprek houden om in een paar stappen uit te leggen wat het betekent als dat en dat er zus en zo bijligt. In dit geval met aan stukken gesamplede schilderijen. Niet alleen dreigt daarmee de vaart uit de film te verdwijnen, maar ook de thrill uit de thriller. Gelukkig is er het altijd dreigende gevaar en dat wordt door regisseur Ron Howard telkens net op tijd uit de hoed getoverd. Al wordt het zo nu en dan wel heel erg James Bond, maar we doen niet aan spoilers.


<font size="1">Sir Ian McKellen als Sir Leigh Teabing.</font>


Indrukwekkend is wel de rol van de Britse acteur Sir Ian McKellen. Zijn personage Sir Leigh Teabing is in tegenstelling tot de andere personages allesbehalve vlak en zeer aangenaam voor de komische noot en het verkeerde been. Maar daar redt de film het niet mee. De raadsels en speurtochten die het boek voor velen een must maakten, vind je sporadisch terug. En dan zijn het niet eens echte raadsels, maar eerder aanleidingen voor een volgende scene. De gnostische beschouwing aan het einde van de film is daarmee nog niet eens mosterd na de maaltijd, laat staan na het laatste avondmaal. Waarschijnlijk realiseert de katholieke kerk na het zien van de film ook hoe onhoudbaar Dan Brown's complottheorie op het scherm geworden is, en maken ze zich stukken minder zorgen. Want de zorgen, die zijn voor geldschieter Sony, die ondanks alle miljoenen dit vehikel maar ternauwerdood op de weg weet te houden.


<font size="1">De Tom Hanks poses waren na de film niet van de lucht, links een Audrey Tautou imitatie.</font>


Het publiek was dan ook onder de indruk van de prachtige beelden van Parijs en London, de digitale tovenarij met historische gebeurtenissen en de miljoenen dollars die her en der van het beeld spatten. Maar of het nou ook echt spannend was? Volgens de sporadische boekenlezer niet omdat ze al precies wisten hoe het zou aflopen. En voor de niet-boekenlezer ook niet, simpelweg omdat het niet erg spannend is en je vanaf het begin al weet dat het goed afloopt. Want als Tom Hanks de hoofdrol speelt en Ron Howard regisseert, dan loopt het altijd goed af. Net als met de avond trouwens, want de drank was gratis.


Lees meer over:

Deel via