Nieuwe Nederlandse proef met mobiel betalen kansrijker?

Nieuwe Nederlandse proef met mobiel betalen kansrijker?
29 augustus 2013 om 14:52
Laatste update: 28 april 2018 om 10:26

In Leiden kunnen duizend mensen vanaf volgende week met behulp van de nfc-chip in hun telefoon betalen. Gaat nfc-betalen nu doorbreken?

Mobiel betalen in winkels staat er al jaren aan te komen, maar het breekt maar niet door. Tot voor kort waren er gewoon te weinig telefoons die het ondersteunden en was het ombouwen van kassasystemen te prijzig. Komende week start in Leiden een nieuwe proef met afrekenen via smartphones met behulp van de techniek Near Field Communication.

Het experiment lijkt meer kans te hebben dan de proeven met mobiel betalen jaren geleden toen er nog nauwelijks mobieltjes met ingebouwde nfc-chip waren. Nu beschikken veel Android-, Nokia- en Blackberry-toestellen over nfc. Bovendien zijn chiptransacties bekender geworden dankzij de ov-chipkaart. De consumenten die meedoen aan de proef hebben hiervoor een Samsung Galaxy Express ontvangen.

Duizend mensen kunnen in Leiden via nfc betalen op bijna 150 plekken, waaronder supermarkten, winkels en horecazaken. Bedragen tot 25 euro worden rechtstreeks van de bankrekening afgeschreven. Voor de proef werken Rabobank, ABN Amro en ING samen met KPN en Mastercard. In Leiden doen onder meer drie vestigingen van Albert Heijn mee met de proef.

Betalen gaat door het toestel tegen een apparaat te houden. Een pincode invoeren hoeft niet. De snelheid waarmee je kan afrekenen moet een voordeel zijn van mobiel betalen. Na elke 50 euro aan betalingen zonder pincode moet je opnieuw inloggen. Dat moet het risico op schade beperken als je bijvoorbeeld je mobieltje verliest.

ABN en ING komen uiteindelijk ook met betaalpassen met nfc-chip erin. Eind 2013 zouden al 3 miljoen ING-klanten volgens Webwereld zo'n NFC-pas hebben. Dat maakt de techniek ineens een stuk interessanter voor winkeliers. De Rabobank vindt echter dat pasjes uiteindelijk overbodig worden vanwege smartphones. Maar pinnen met je mobieltje kan voorlopig nog niet.

Een probleem is dat de iPhone nog altijd niet over een nfc-chip beschikt, terwijl de verwachting was dat Apple nfc al vanaf de iPhone 5 zou ondersteunen. Ander struikelblok voor de invoering van mobiel betalen is dat betaalapparaten in winkels moeten worden aangepast om nfc-chips te ondersteunen. Dat gaat nog vele jaren duren.

Intussen zijn er ook andere initiatieven voor mobiel betalen in ons land. Zo kan je in een handjevol winkels betalen met Paypal en lanceert Mastercard binnenkort in Nederland Masterpass, net als Paypal een portemonnee in de cloud.

Lees meer over:

Deel via