©Bright

Dit verstelbare bureau zet je zelf in elkaar en geeft IKEA het nakijken

Dit verstelbare bureau zet je zelf in elkaar en geeft IKEA het nakijken

18 april - 17:36 Laatste update: 23 april - 10:10

De verstelbare FlexiSpot-bureaus kun je zelf in elkaar zetten. Rutger bouwde de E7 Pro Standing Desk. Hij vindt het bureau in zijn prijsklasse een aanrader.

Als de coronaperiode me iets geleerd heeft, dan is het dat thuiswerken enorme voordelen heeft als het om je welzijn gaat. Het is heerlijk om op een rustig dagje wat met je collega’s te kunnen keuvelen bij de koffiemachine. Maar als er even meters gemaakt moeten worden is achter de laptop in de rust van je eigen huis wel zo prettig. Maar dat moet dan wel een beetje ergonomisch en verantwoord gaan, want 'zitten is het nieuwe roken'. Die opmerking komt uit de tijd dat we dachten dat roken uitgespeeld was, maar goed. Een stabureau is dan de oplossing.

Ooit heb ik de IKEA Trotten in elkaar gezet: een bureau dat je met een zwengel in hoogte kunt verstellen en dat je elke keer als je eraan werkt herinnert aan de aantrekkelijke 219 euro die je er voor betaald hebt. In de hoogste stand is het bureau zo stabiel, dat als je een boze brief tikt je het idee hebt dat je bureau vlucht voor je boze woorden.

Nu zet ik wel graag iets zelf in elkaar, dus ik probeerde de FlexiSpot E7 Pro. Voor 680 euro heb je een stalen onderstel dat elektrisch verstelbaar is met een blad van HDF, 10 jaar garantie, een maximale hoogte van 128,5 centimeter en de mogelijkheid om 160 kg te dragen. Boze brieven tik je dus veel beter op de E7 Pro.

Staat als een huis

Je kunt kiezen tussen een blad van 120 x 60 centimeter voor een bescheiden bureautje of 140 x 80 cm als je een beetje de ruimte wilt. De poot die je meegeleverd krijgt is hetzelfde. Dat dit geen IKEA-bureautje is merkte ik aan de prijs, aan de vorm van de doos en aan het gewicht. Het blad weegt zo’n 15 kilo, de poten maar liefst 40 kilo. Dat is akelig als de doos de trap op moet, maar na montage staat het bureau als een huis. Grote rubbervoeten zetten hem op de plek en als je een wat ongelijke vloer hebt kun je met stelpootjes de boel waterpas zetten.

De montage is relatief eenvoudig en goed uitgelegd in het meegeleverde boekje. Maar FlexiSpot kan nog wel iets leren van LEGO door aan te geven wat de voor- en achterkant van het blad is. Eén kant heeft een groot aantal gaatjes onderin. Dat bleek de voorkant te zijn. De meeste gaatjes voor de poten zijn voorgeboord, op twee na en dat is ook een beetje verwarrend. Lees dus eerst de hele gebruiksaanwijzing en begin dan pas te monteren.

Vier standen en USB-poort 

Het bureau heeft vier voorkeurstanden, te bedienen met een klein zwart paneeltje aan de voorkant, waar ook een USB-laadpoort in geplaatst is. De E7 Pro gaat soepel en bijna stil omhoog en naar beneden. Een kabelgoot achterop zorgt ervoor dat het allemaal netjes oogt. Bij aanschaf kun je ook accessoires als lades en opruimborden bestellen, maar wij gingen voor de basisvariant.

Wie online gaat zoeken vindt de nodige goedkopere alternatieven, maar aan de maximale draagkracht van vaak tegen de 70 kilo wordt wel duidelijk dat het dan om een andere klasse bureau gaat. In deze prijsklasse is de FlexiSpot E7 Pro dan ook absoluut een aanrader.

Volg ook het nieuws over IKEA en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.