'Ook werkgever en collega's schuldig aan telefoonverslaving'
Berichten na werktijd

'Ook werkgever en collega's schuldig aan telefoonverslaving'

16-07-2018 06:21 Laatste update: 06:30

Ruim 80 procent van de mensen tussen de 18 en 38 jaar zegt teveel tijd op zijn of haar smartphone door te brengen. Een op de vijf geeft zijn werkgever en collega's daar mede de schuld van.

Bijna elke Nederlander geboren tussen 1980 en 2000 gebruikt een smartphone. Minder dan 1 procent leeft zonder. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Anderzorg. RTL Z voegde vragen over werk en smartphonegebruik aan het onderzoek toe. 

Van alle respondenten die zeggen te lang met hun telefoon bezig te zijn wijt een derde dat aan berichten van bazen en collega's na werktijd. Appgroepen met collega's, of het ontvangen van werkmail op de privetelefoon houden hen langer met de smartphone bezig dan zij zouden willen. 

Burn-out

Clen Verkleij (31) kan erover meepraten. Hij werkte tot twee jaar geleden als persoonlijk assistent van de directeur van een groot IT-bedrijf. Dat betekende rennen, vliegen, hollen: alles om de grote baas zoveel mogelijk te ontlasten. 

"Het was echt een supervette job, mijn droombaan", zegt Verkleij. Maar het vrat hem op. Mede doordat zijn telefoon, en daarmee hijzelf, nooit uitstond. "Op het laatst nam ik zelfs naar de wc mijn smartphone mee. En dan niet om internetfilmpjes te kijken, maar om mijn werkmail te beantwoorden." 

Het leidde tot een heftige burn-out, waarbij Verkleij letterlijk verdwaalde. "Ik stond op het Vredenburgplein in Utrecht en ik wist de weg naar mijn eigen huis gewoon niet meer", herinnert hij zich. 

Geen officieel erkende diagnose

Jongvolwassenen ervaren hun smartphone en sociale media steeds vaker als een verslaving, concludeerde het CBS voor de zomer. Een dergelijke verslaving is overigens geen officieel erkende diagnose. Alleen als er sprake is van een onderliggend probleem, zoals een depressie of burn-out, kunnen mensen een behandeltraject vergoed krijgen.  

Toch blijkt dat we van constant 'aan' staan niet gelukkig worden. Verkleij had ook het gevoel 24 uur per dag bereikbaar te moeten zijn. "Ik zat eens op vrijdagavond om 00.30 uur te mailen met mijn baas. Dat was normaal, er was een werkklimaat waarin dat niet gek gevonden werd." 

Die tijd is voorbij. Inmiddels is Verkleij zelfstandig ondernemer en uitgever van een jaaragenda voor mensen die bewuster met hun tijd willen omgaan. "De les die ik leerde is dat je zelf moet bepalen hoe je met je tijd wil omgaan. Die grenzen moet je verdedigen. Dat doe ik nu ook." 

Meerderheid zegt zelf verantwoordelijk te zijn

De overgrote meerderheid trekt zelf het boetekleed aan, als het gaat om de vraag wie schuldig is aan de overdaad aan schermtijd. Maar respondenten konden meerdere antwoorden invullen. 

Ongeveer de helft zit langer dan gewenst op zijn of haar smartphone vanwege berichtjes van vrienden en familie. Een vijfde noemt hun werkgever en collega's. 

Overigens leidt de smartphone ook af tijdens het werk. Ongeveer 32 procent zegt soms tekort te schieten op het werk of de studie, als gevolg van het gebruik van een mobiele telefoon. 

Aan het onderzoek deden 2659 mensen geboren tussen 1980 en 2000 mee.