Hoe drones malaria kunnen bestrijden

Hoe drones malaria kunnen bestrijden

11-07-2017 07:21 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Drones kunnen mensenlevens redden. Dat gaat de 'Anti-Malaria Drone' bewijzen, die de ziekte malaria en gevolgen daarvan in Afrika probeert terug te dringen.

De drones die je hier in Nederland ziet vliegen, zijn met name bedoeld om mooie plaatjes te schieten van de omgeving. Toch zien we steeds vaker initiatieven waarin drones bijdragen aan een betere maatschappij en omgeving. Een voorbeeld daarvan is het stoppen van stropers die achter bedreigde diersoorten aan zitten.

Maar drones kunnen ook mensenlevens redden. De Anti-Malaria Drone is een project van initiatiefnemer Guido Welter en medeoprichter en medisch entomoloog Bart Knols. Voor hun project in Kenia worden ze bijgestaan door medisch entomoloog Richard Mukabana, professor aan de universiteit van Nairobi. Bright sprak met Welter over dit project.

Waar komt het idee van de Anti-Malaria Drone vandaan?

"Jaarlijks sterven er zo'n 430.000 mensen als gevolg van malaria, een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. De malariamug draagt die ziekte over van mens tot mens. Ik wist dat drones al worden ingezet om bijvoorbeeld fruit te besproeien tegen beestjes en dat ze worden gebruikt om gewassen te bemesten. Maar ze kunnen dus ook malaria bestrijden. Ik dacht meteen: dit is een winner."

Hoe werkt het?

"Deze drone kan een kwartier vliegen met tien liter aan sproeistof. Hij vliegt zowel met handbediening als automatisch via gps. De drone gaat over rijstvelden heen en spuit een bepaald goedje over het water. De vloeistof werd in waterreservoirs in Australië gebruikt om te zorgen dat het water niet verdampt. Wat blijkt: daar zitten ineens ook geen muggen meer. Door het 100% biologisch afbreekbare middel dat met zijn werking de oppervlaktespanning van water, bijvoorbeeld in rijstvelden verlaagt, kunnen muggen hun eitjes niet meer op het water kwijt. Zij willen landen maar verdrinken. De larven die er al zitten verdrinken ook. Het middel is geheel natuurlijk en niet schadelijk voor mensen of voedsel.

De bedoeling is dat er een paar keer achter elkaar gesproeid wordt, totdat de parasiet in het getroffen gebied bij de mensen na behandeling met medicijnen uit het bloed verdwenen is. Daarna mogen de muggen gewoon weer terug. Ze bijten dan nog wel, maar dragen geen malaria meer over. Zaak is het wel dat we daarna het gebied ‘schoon’ houden.”

Waar komt het geld vandaan?

"Er zijn twee soorten partijen die wij op het oog hebben om in deze aanpak te investeren. Dat zijn enerzijds de niet-gouvernementele organisaties die al inzetten op malariabestrijding, die daar geld voor hebben en die ook meer preventief willen werken. Daarnaast zijn er de bedrijven die rijst verbouwen. Zij investeren in deze 'tractoren van de 21e eeuw' om te zorgen dat hun werknemers niet ziek worden. De bedrijven maken de afweging: wat kost het wanneer mijn bedrijf door malaria getroffen wordt, waardoor werknemers niet meer aan de slag kunnen, en wat kost het als ik een drone inzet?

Zo sla je twee muggen in één klap. Je redt mensenlevens én de productie van rijst, één van de belangrijkste voedingsmiddelen in Afrika, gaat omhoog. In gebieden waarin geen malaria heerst, ligt de productie soms wel tot 50 procent hoger. Dat verschil is bijna onvoorstelbaar."

Waarom is crowdfunding nodig?

"In september gaan we naar Kenia voor een wetenschappelijke research-pilot met de Anti-Malaria Drone op zes rijstvelden. We meten hoeveel muggen er voor het sproeien zijn en hoeveel er daarna overblijven. Dit project kost ons 18.000 euro en daarvoor hebben we steun nodig."