NSA slurpt nog veel meer data op door maas in de wet

NSA slurpt nog veel meer data op door maas in de wet

31-10-2013 06:34 Laatste update: 28-04-2018 09:24

De NSA zuigt nog meer data van Google en Yahoo op dan eerder gedacht. Zonder dat de twee bedrijven dat weten.

Dat onthult de Washington Post op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden en interviews met andere ingewijden. Volgens de krant tapt de NSA in het geniep de verbindingen tussen de datacenters van de twee Amerikaanse internetgiganten af.

Dat lijkt op het eerste gezicht nogal vreemd: de NSA heeft dankzij het PRISM-programma namelijk al ‘via de voordeur’ toegang tot de informatie van Google en Yahoo. De internetbedrijven zijn verplicht om data over te dragen waar de NSA om vraagt.

De nieuwe onthulling van de Washington Post betreft een ander programma, MUSCULAR geheten. Via dit geheime programma breekt de NSA, samen met zijn Britse tegenhanger GCHQ, in op de verbindingen waarmee de datacenters van Google en Yahoo op elkaar zijn aangesloten.

Omdat Google en Yahoo datacenters over de hele wereld hebben, kan de NSA inbreken buiten Amerika. Dat heeft een groot voordeel voor de inlichtingendienst: bij het aftappen in het buitenland is de dienst aan minder regels gebonden dan in eigen land.

Zo kan de NSA in het buitenland grote hoeveelheden data aftappen. Volgens het overzicht waarop de Washington Post de hand heeft weten te leggen, zou het om ruim 181 miljoen nieuwe records in een maand gaan. Een duizenlingwekkende hoeveelheid data. Behalve om verkeersgegevens (wie stuurt een mail naar wie?) betreft het ook de inhoud van berichten (teksten, video).

Het aftappen van al die informatie zou in de Verenigde Staten zelf illegaal zijn, maar in het buitenland is het toezicht op de NSA veel minder streng. Het hof dat de acties van de NSA binnen de VS moet goedkeuren, heeft namelijk geen jurisdictie bij de spionageactiviteiten in het buitenland.

"De NSA heeft hele pelotons aan advocaten die als enige taak hebben om uit te zoeken hoe ze binnen de wet kunnen blijven maar toch elke maas in de wet kunnen gebruiken om zoveel mogelijk informatie te kunnen verzamelen", verklaart een voormalige NSA-analist de werkwijze van de inlichtingendienst tegenover de Washington Post.

De NSA spreekt het verhaal in de Post overigens tegen. Een woordvoerder van de inlichtingendienst verklaart tegenover Politico dat er geen sprake van is dat de NSA de voor Amerika geldende regels zou proberen te omzeilen via een buitenlandse route.