Nu bij restaurant Vermeer: Het Gemiddelde Menu

Nu bij restaurant Vermeer: Het Gemiddelde Menu

05-12-2014 08:32 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Bij het sterrenrestaurant Vermeer kun je zeer gemiddeld eten. Een kunstenaar rekende het gemiddelde menu uit.

Kunstenaar Jeroen van der Most weet wel raad met data. Vorig jaar rekende hij de gemiddelde Rembrandt uit, door alle Rembrandts van het Rijksmuseum over elkaar te leggen en de gemiddelde kleur pixel te berekenen. Dit deed hij ook met alle Van Goghs uit het Van Gogh Museum. Het resultaat was speels, abstract en chaotisch, maar de handdruk van de kunstenaar was nog steeds goed te zien.

Dit jaar nam Van der Most Johannes Vermeer onder zijn kwast annex computermuis. Het resultaat is wederom bijzonder, maar voor Van der Morst werd het een beetje saai. Daarom ging hij door met calculeren en rekende hij het gemiddelde gerecht uit aan de hand van zes jaar wintermenu’s van chefkok Chris Naylor.

"Ik kan net een ei bakken"

Aldus Van der Most, die zijn gebrekkige kookkunst compenseert met data. "Ik had het menu uitgerekend en liet het gespannen aan de chefkok zien. Hij keek er naar en zei: ja, dit kan wel kloppen." Hij kon zijn geluk niet op.

The Missing Dish

Het resulteerde in een zes gangenmenu, met onder andere de gang 'Extremes', 'Most Frequent Dish' en 'Missing Dish'. Voor deze laatste gang rekende Van der Most uit welke ingrediënten goed bij de stijl van de chefkok zouden passen, maar welke hij nog nooit gebruikt had. De chefkok werkt nu voor het eerst met snoekbaars, gecombineerd met appel en gember.

Tot maart 2015 kan je van het recept genieten, in combinatie met de dataschilderijen van Van der Most aan de muur. Reserveren is verplicht.