Rel rond actie tegen databank vingerafdrukken

Rel rond actie tegen databank vingerafdrukken

25 november 2009 om 10:22
Laatste update: 29 april 2018 om 08:06

Een internetactiegroep tegen vingerafdrukken op de paspoortchip kreeg meteen bij de start al een aangifte aan z'n broek.

De nieuwe actiegroep Het Nieuwe Rijk tegen de komst van een landelijke vingerafdrukdatabank zegt steun te hebben van Bekende Nederlanders als tattoo-koning Henk Schiffmacher, zanger Maarten van Roozendaal, zangeres Frederique Spigt en regisseur Martin Koolhoven. Ook zet de groep Twitter in.

Het Nieuwe Rijk startte zijn campagne meteen met een rel. De groep verspreidt een nepfolder waarin de overheid zou oproepen tot het tattoëren van een BSN-nummer op de linkerarm. Dat leidde tot een aangifte bij de politie door Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken.

Volgens Bijleveld was aangifte nodig omdat de folder een logo bevatte dat lijkt op dat van de rijksoverheid. De bewindsvrouw vond de folder smakeloos omdat hij associaties oproept met de Holocaust. De actiegroep vindt de aangifte 'volstrekt kansloos', omdat het duidelijk om een persiflage zou gaan. De reactie van het ministerie zou volgens Het Nieuwe Rijk laten zien 'dat het niet goed gesteld is met de vrijheid van meningsuiting in Nederland'.

Diverse andere burgergroeperingen proberen zich ook te verzetten tegen de verplichte vingerafdruk op de paspoortchip. Drie initiatieven hebben rechtszaken tegen de Staat in voorbereiding. De komst van de vingerafdruk is in EU-verband afgesproken. Maar Nederland wil als een van de weinige landen een centrale databank aan de biometrische gegevens koppelen.

Volgens het Nieuwe Rijk is die centrale vingerafdrukdatabank gevaarlijk: 'Het aanleggen van dergelijke databases is een vrijwel onomkeerbaar proces en het is onmogelijk om te zeggen wie hier in de toekomst toegang tot zal hebben.'

De groepering trekt een vergelijking met nazi-Duitsland. 'Gezien de geschiedenis hopen wij juist op sympathie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En dat ook zij zich uitspreken tegen de opslag van vingerafdrukken en andere gevoelige persoonlijke informatie.' De online petitie is nu meer dan 3000 keer getekend.

Lees meer over:

Deel via