RoboCup: de voetbalvedettes bereiden zich voor
Na een dag van test- en demonstratieduels, en een interlandje Nederland-Duitsland (3-1), is het nu tijd voor het echte werk op de RoboCup in Eindhoven.
De 2500 deelnemers uit 40 landen hebben zich op de eerste dag van de RoboCup 2013 klaargemaakt voor het echte werk. Donderdag beginnen de echte wedstrijden, na een dag van testen en uitproberen. De voetballeagues zijn verreweg het populairste onderdeel tijdens het WK in de robotica.
Nederlands trots Tech United uit Eindhoven speelt in de zogenaamde Middle Size League. Dat houdt in dat ze met middelgrote robots mogen werken. Anders dan de Humanoid-categorie, waar de robots op twee benen moeten lopen, mogen deze modelletjes allerlei dingen die mensen niet kunnen. Om op te warmen spelen ze eerst een paar oefenwedstrijden. Woensdag nemen ze het op tegen Irak en Duitsland. Onze bewijsdrang richting de oosterburen geldt op een indoor nepgrasmat met robotvoetballers net zo heftig als 'in het echt'. Het Duitse team Carpe Noctem wordt dan ook dik ingemaakt door de blitse teamleden van de Technische Universiteit Eindhoven.
De robots rollen met verbazingwekkende snelheid en behendigheid over het veld. Het Eindhovense team blinkt uit in snelle passes en een paar leuke lobjes. Het overwicht op het Duitse team is overduidelijk: de bal is nauwelijks aan de andere kant van het veld te vinden. Met 3-1 wint Nederland dit eerste oefeninterlandje. Al verbaast robot 3 (de Messi van het team nog wel) door tot twee keer toe op eigen doel te schieten. Wellicht dat daar nog even aan de software gesleuteld moet worden. Het Duitse team verraste de andere teams wel door een nieuwe camera in de robots, waarmee ze de bal beter zien aankomen.
De Middle Size-wedstrijden zijn aantrekkelijk om naar te kijken vanwege de snelheid en wendbaarheid die de robots hebben. Andere voetbalcategorieën als de Humanoid League zijn hemeltergend traag. De 'menselijke' vorm beperkt hun snelheid, de robots vallen om, moeten opgeraapt worden, schuifelen in bejaardentempo naar de bal toe en geven die dan zo'n laffe trap dat je je billen bij elkaar knijpt. Dan wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk deze wereldkampioenschappen zijn om de ontwikkelingen in de robotica een boost te geven, want er moet nog veel gebeuren!
Iets leuker om naar te kijken is de Standard Platform League. De teams gebruiken daar allemaal dezelfde robot (een NAO) die ze naar eigen inzicht programmeren. Alleen al de manier waarop ze zelf weer kunnen opstaan na een grappige valpartij is de moeite waard om te zien. Toch 'rennen' ze allemaal achter de bal aan als een stel F-jes, dus ook in deze categorie zijn nog veel verbeteringen nodig.
De deelnemers zitten naast de voetbalvelden aan lange tafels. In een wirwar van opladers, kabels, laptops en lege pizzadozen (de Eindhovense pizzaboeren doen er goede zaken!) wordt intussen hard gewerkt aan de software van de robots. Her en der liggen mensen hun jetlag of gewoon hun algehele vermoeidheid uit te slapen. De een ligt languit in het gangpad, de ander doet het lekker in zijn stoel. Eindhoven is voor heel even nog meer 'nerdville'.
De RoboCup is nog tot en met zondag 30 juni gratis te bezoeken. Naast de wedstrijden zijn er ook demonstraties en workshops (ook voor kinderen).