Singularity University leert logge corporates ontwrichten

Singularity University leert logge corporates ontwrichten
21 november 2014 om 08:17
Laatste update: 28 april 2018 om 03:12

Robots een bedreiging voor je baan? Voor zulk 'ouderwets denken' was geen plek op de Singularity University Summit in Amsterdam.

Honderden corporate topmannen, consultants voor het bedrijfsleven en beleidsmakers uit Europa waren hier als de kippen bij om iets te leren over hoe moderne technologie de wereldproblemen kan aanpakken.

Wereldproblemen oplossen

Singularity University is in 2008 opgericht in Silicon Valley. Onder de partners en sponsors zijn onder meer Google, Nokia, Cisco en NASA. Het doel van de organisatie - die sinds kort van non-profit naar maatschappelijk verantwoorde onderneming is veranderd - is om met de cutting edge-technologieën van nu en de nabije toekomst de wereld beter te maken. Dit doen ze door middel van onderwijsprogramma's, in hun eigen lab met startups en via een programma voor directeuren en managers van grote bedrijven.

Tijdens de tweedaagse Summit is een bijzondere en kwalitatief hoge groep sprekers (denk aan Daan Roosegaarde, John Hagel, Salim Ismail) uitgenodigd om te praten over wat ze 'exponentiële technologieën' noemen en hoe die effect hebben op bedrijven en de wereld.

Keihard groeien

Exponentiële technologieën en de exponentiële bedrijven die daar uit voortvloeien, brengen ontwikkelingen voort die de wereld zoals we die kennen op zijn kop zetten. Ze groeien hard, heel hard, exponentieel, en kunnen in relatief korte tijd een grote impact hebben op een flink deel van de wereldbevolking. Denk aan de komst van smartphones, die in korte tijd steeds slimmer, beter, sneller en goedkoper werden. Ook robotica, 3D-printing, biomedische ontdekkingen, het Internet of Things en ga zo maar door, komen aan bod tijdens het congres.

Lekker ontwrichten

Het publiek: veelal corporate mannen in pak, die hun logge, grote bedrijven wel wat flexibiliteit en ontwrichtingskracht willen geven, die de Ubers en Airbnb's van deze wereld wél hebben. De social media adviseurs en innovatieconsultants die diezelfde grote bedrijven op hun beurt gaan adviseren, luisteren gretig mee.

Veel hosanna over hoe het moment steeds dichter bij komt, waarop we voor eeuwig kunnen leven. Over hoe we van een economie van schaarste naar een economie van overvloed gaan. Denk aan zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen.

'Ze pikken onze banen in'

Robotica: wat gaat dat ons leven veranderen! Je zou bijna vergeten dat onze eigen minister Asscher van Sociale Zaken robots een maand geleden nog als een bedreiging voor onze banen aanmerkte. Voor dit soort ouderwets denken was geen plek op dit congres. Tuurlijk, kritische noten werden gekraakt, valkuilen aangestipt en gevaren aangewezen, maar over het geheel genomen gaf het Singularity-beeld van de toekomst je een warm en fuzzy gevoel van 'alles komt goed'.

Bionische arm

Als hoogtepunt daarvan gold toch wel het verhaal van Nigel Ackland. Deze man kreeg in 2006 een ongeluk op zijn werk, waardoor hij uiteindelijk zijn rechter onderarm kwijtraakte. Zowel lichamelijk als psychisch was hij een wrak, vertelt hij het publiek. Tot hij een bionische arm aangemeten kreeg. "Mensen keken vanaf dat moment niet meer met medelijden naar mij, maar met nieuwsgierigheid. Als mensen mij nu de hand schudden, lachen ze allemaal, stuk voor stuk." Hij kan alles weer doen met zijn rechterhand. Een biertje openmaken, autorijden, typen, zijn handen wassen. Zijn verhaal was met stip het meest persoonlijke en illustrerende verhaal van wat techniek voor een mens kan betekenen.

Nigel Ackland

Lees meer over:

Deel via