Tien finalisten in wedstrijd voor ultieme medische gadget bekend

Tien finalisten in wedstrijd voor ultieme medische gadget bekend

28-08-2014 11:02 Laatste update: 28-04-2018 04:14

De tien finalisten in de wedstrijd voor de ‘tricorder’ die je gezondheid simpel moet scannen, zijn bekend.

De Xprize bestaat sinds 1995 als een manier om de grote problemen waar we als wereldbevolking mee te maken krijgen het hoofd te bieden. Net als bij elke wedstrijd is er een prijs, in dit geval 10 miljoen dollar, en een opdracht. Dat is bij de Qualcomm Tricorder Xprize-wedstrijd het maken of benaderen van een medische tricorder. Dat fictieve apparaat uit Star Trek kan met een druk op de knop een complete medische diagnose maken, en dat zou in het echt ook goed van pas komen.

Deze prijsvraag loopt sinds 2012 en één van de deelnemers behandelden we al eerder op Bright. De Scanadu Scout van Belg Walter de Brouwer heeft de finale nu gehaald, samen met negen andere medische scanners. Zo is er het Amerikaanse Aezon, dat de spil vormt voor verschillende medische startups. Aezon verzamelt constant medische gegevens met de Aegle Arc, mocht er een verdere analyse nodig zijn dan kan dat met de Biomeme, een 'draagbaar laboratorium'. De app en de cloud-synchronisatie worden ook door twee verschillende startups gemaakt, een interessante aanpak.


Aegle Arc houdt tal van medische waarden in de gaten

Het Indiase Danvantri maakt ondertussen de Vitals Fit, een kleine scanner die hartslag en bloeddruk kan meten, maar ook slaap, de bloedsuikerspiegel en die bovendien urine-onderzoek kan doen. Het Sloveense Mesi heeft een combinatie van een scanner-armband en een app om snel en makkelijk diagnoses te stellen. De app stelt simpele vragen (waar doet het pijn, hoe lang al, etc.), de armband helpt bij het vaststellen van een kwaal.


De oplossing van Mesi: een armband en een app

Zo zijn er nog zes boeiende projecten uit Taiwan, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk die uiteindelijk kans maken op de grote prijs. Die projecten worden de komende jaren doorontwikkeld, zodat er eind volgend jaar praktijktests met consumenten gedaan kunnen worden. Begin 2016 is de eindbeoordeling, en wordt er een winnaar uitgeroepen.

De uiteindelijke winnaars zijn wij: we krijgen hoe dan ook een simpelere, goedkopere en betrouwbaardere manier om onze eigen gezondheid te meten. Dat scheelt doktersbezoeken die niet nodig blijken, maar kan evengoed betekenen dat je een ziekte vroegtijdig ontdekt. Dat is dan ook de insteek: zorgen dat de gemiddelde consument met een betaalbare gadget zijn eigen gezondheid in de gaten kan houden. Als het eenmaal zo ver is, gaan we ons afvragen hoe we ooit zonder konden.