Top 5 iPhone-apps van 2008

Top 5 iPhone-apps van 2008
17 december 2008 om 17:38
Laatste update: 29 april 2018 om 13:47

iPhone-liefhebbers opgelet: welke vijf apps maakten het verschil in 2008, en welke runners-up kun je nog meepikken?


Welke apps stijgen mijlenver uit boven het niveau van de alomtegenwoordige zaklampen en todolijstjes? Welke programma's hebben ons in vervoering gebracht, tot tranen toe geroerd, daadwerkelijk vermaakt? De Bright-redactie sloot zich vier dagen op in een blokhut in Elst om te komen tot de volgende lijst van vijf dodelijk goede, welhaast onmisbare iPhone-apps.

5: Hyves
'Nu snap ik waarom mensen Hyves gebruiken', hoorde ik iemand zeggen over de onlangs gelanceerde iPhone-app 'Hyves' (iTunes-link) van het sociale netwerk. Ook ik prefereer de interface van dit fijne programmaatje boven de logge, rommelige Hyves-website. Een topvijfplaats is verdiend: veel gebruikers keken er reikhalzend naar uit en de app maakt de belangrijkste verwachtingen waar. Een minpunt: aparte programma's voor afzonderlijke websites voor specifieke telefoons hebben niet de toekomst - Hyves.app is in feite een browser waarmee je alleen Hyves kunt bezoeken. Fijn desalniettemin, een welverdiende vijfde plek.


4: iNap
De applicatie iNap (iTunes-link) bezit die unieke kwaliteit die een topvijfplaats oplevert: je gelooft je oren niet als je hoort wat-ie doet. Wát zeg je, het is een reiswekker die je - dankzij GPS en integratie met NS-planner Trein.app - wakker maakt zodra je het station binnenrijdt? Jazeker. Toch zonde om te vroeg wakker te worden terwijl je trein stilstaat in de polder, had je nog mooi kunnen doorslapen, nietwaar? Programma's als deze zorgen dat ik mijn iPhone uit pure liefde welterusten kus als hij de oplader ingaat, want het moet natuurlijk wel een beetje van twee kanten komen. iNap, de vierde plek in de Bright-topvijf is voor jou!

Shazam

3: Shazam
Leuk op feesten en partijen: swingend op de dansvloer vraagt je danspartner van welke artiest het aanstekelijke liedje toch is dat nu wordt gedraaid. Als je niet kunt bogen op encyclopedische popkennis kun je deze dankzij Shazam (iTunes-link) veinzen door achteloos op te lepelen dat het uiteraard Wolf like me is van TV on the Radio. Sympathieker is het om Shazam de eer te geven die het toekomt, omdat dit programmaatje een fragment van een willekeurig mopje muziek opneemt, comprimeert, uploadt, analyseert en de namen van artiest en titel terugstuurt. Chic! Ook leuk is het minder bekende Midomi, dat ook werkt door een deuntje te zingen of te neuriën. Gezamenlijk goed voor een verdiende plek in de topdrie.

2: Ocarina
In winkelcentra wereldwijd worden Peruaanse panfluitspelers nog net niet verdrongen door muzikale iPhone-bezittters, maar die trend voorspellen we alvast voor 2009. Diverse drumcomputers en gitaargenerators zijn de revue gepasseerd, maar vallen in de categorie net-niet. Ocarina (iTunes-link) tovert je iPhone om tot een echt instrument: een Ocarina, maar dan eentje die zuivere tonen produceert en waarvan ook nog eens de toonsoort instelbaar is. Een beetje blazen in de microfoon en prachtige melodieën als het hieronder ten gehore gebrachte Amazing Grace (c.q. Waarheen leidt de weg...) weerklinken - of worden uitgezoden via internet, want dat kan het appje ook. Briljant met een hoofdletter B, en niet alleen omdat deze zin met dat woord begint.


<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="400" height="300" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"> <param name="allowfullscreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=2214827&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=0&amp;color=&amp;fullscreen=1"><embed type="application/x-shockwave-flash" width="400" height="300" src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=2214827&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=0&amp;color=&amp;fullscreen=1" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></object>

1: Trein
Waarom geen Ocarina op één, of Shazam? Verdient veredelde trajectplanner Trein (iTunes-link) werkelijk de Bright-bokaal van Beste iPhone-app? Driewerf zekers-te-weten, want uiteindelijk telt dagelijks nut toch net een tikje zwaarder dan de aanvankelijke verwondering over kekke gimmicks die slechts wordt herbeleefd tijdens demonstraties voor opa en oma. Trein is handig, snel, intuïtief en heeft met GPS-integratie en iNap-koppeling meer paardekracht onder de motorkap dan je aanvankelijk zou denken. Bovendien is het achterliggende verhaal mooi: programmeur Dennis Stevense is een student die zich met dit programma niet geliefd maakte bij de NS, dat met een eigen iPhone-app bezig zegt te zijn.

Runners-up
Uiteraard is een lijst van vijf beperkt en kent u ze wellicht al - maar hee, de rubriek heet nu eenmaal 'Top 5', okee? Maar niet getreurd, genoeg runners-up die we niet onvermeld zullen laten. Een paar camera-apps: Photoswap (hierboven afgebeeld naast Trein) laat je anoniem kiekjes uitwisselen met andere gebruikers waar ook ter wereld - helaas voornamelijk hitsige homo's. Een kleine onmisbare camera-app is iEasycamera, waarmee je eenvoudiger foto's van jezelf kan maken (het hele scherm wordt een afdrukknop). Nog meer foto-lol heb je met Juxtaposer, een uitstekende montagetool waarmee je hoofden kunt verwisselen.

Brothers in Arms

Dan een paar goeie games: Bejuweled 2 is verslavend, Trism is misschien nog een tandje beter. Brothers in Arms (afgebeeld) is een overtuigende 3D-shooter en Fieldrunners is dé game van het moment. Twitteraars kunnen terecht bij Twitterfon of Twittelator, en met Aroundme of het nieuwe Locly vind je wat er in je omgeving te doen of te zien is. Ook is de iPhone een uitstekende afstandsbediening met Remote, maar ook met VNC en Pockettouch. De hieronder afgebeelde chatapplicaties Fring en Nimbuzz horen er natuurlijk ook bij. En vooruit, Seadragon Mobile van Microsoft verdient eveneens een plekje op de lijst.

Fring en Nimbuzz

Toekomst
En wat verwachten we in 2009? Nou, de recente komst van een aantal indrukwekkende, gelikte games is een voorbode van de definitieve doorbraak van de iPhone als handheld-gaming device, zeker met de TV als groot beeldscherm. Minder duidelijk is wat we moeten aanvangen met de single-website-apps - als zelfs NU.nl een aparte app nodig heeft, moet elke site dan zijn eigen software aanbieden in plaats van gewoon de website beter mobiel toegankelijk te maken? Tot slot is er een categorie apps met een vraagteken. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor programma's die je camera, GPS-positie, sociale netwerk en persoonlijke voorkeuren combineren tot iets briljants. Voorspellingen zijn welkom in de comments, ik kijk alvast reikhalzend uit naar 2009.

Lees meer over:

Deel via